IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария вдигна основния лихвен процент с половин процентен пункт

Анализатори очакват това да е само първият от ходовете за затягане на монетарната политика в страната

17:54 | 29.11.11 г.
Унгария вдигна основния лихвен процент с половин процентен пункт

Съветът за монетарна политика на унгарската централна банка повиши днес основния лихвен процент до 6,5% от 6,0%, което е първо покачване от януари и напълно оправда очакванията на анализаторите, съобщи MarketWatch.

За последен път основният лихвен процент бе на това ниво през декември 2009 г.

На 14 ноември курсът на унгарския форинт се обезцени до рекордно ниво спрямо еврото, след като нараснаха съмненията на инвеститорите за постигането на поставените от правителството цели и непредсказуемите му действия в икономическата област на фона на задълбочаваща се дългова криза в еврозоната.

На 15 ноември унгарската централна банка обяви, че „постепенното затягане на монетарната обстановка“ може да се окаже необходимост, за да бъде обуздано понижаването на курса на местната валута, преди инфлационните перспективи да се влошат.

Форинтът възвърна позициите си в значителна степен пред перспективата за по-затегната монетарна среда, както и благодарение на изненадващото изявление на правителството от 17 ноември, че страната ще поиска финансова подкрепа от Международния валутен фонд и Европейския съюз, която да бъде използвана само в случай на необходимост.

Това бе значим обрат в политиката на унгарското правителство, което само 18 месеца по-рано бе отказало да продължи споразумението си с МВФ.

Ходът обаче дойде твърде късно и на 24 ноември кредитният рейтинг на страната бе понижен от международната рейтингова агенция Moody's до ниво „junk” с негативна перспектива.

Анализатори очакват днешното повишаване на основния лихвен процент да бъде само първото от поредица действия за затягане на монетарната политика.

Преди обявяването на решението днес икономистката Ещер Дардян от Citigroup предупреди, че повишаване на лихвения процент с по-малко от половин процентен пункт може да се окаже недостатъчно да успокои инвеститорите, които в момента търсят по-висока премия за риск от унгарските активи. То може всъщност да предизвика нова вълна на разпродажби на ценни книжа, добави Дардян.

В понеделник от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие обявиха, че заради ценовия натиск, който вероятно ще се засилва временно, и напрежението на финансовите пазарите пространството за облекчаване на монетарната политика в Унгария е малко, въпреки прогнозата ѝ, че страната ще изпадне в умерена рецесия през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още