IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в България е била над 12% през октомври

Данните на Евростат показват, че нивото на безработицата у нас е по-високо от средното за ЕС и еврозоната

13:20 | 30.11.11 г. 1
Безработицата в България е била над 12% през октомври

До 12,1% е нараснала безработицата в България през октомври, показват сезонно изгладени данни на европейската статистическа служба Евростат.

Европейската статистика припомня, че през септември нивото на безработицата у нас беше малко под 12 на сто. За сравнение данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че в края на септември безработицата в страната е 10,2%.

Още по-оптимистична е статистиката на Агенцията по заетостта, която се изчислява на база на регистрираните безработни в бюрата по труда. Според ведомството в края на октомври безработицата у нас е била 9,6% и се е увеличила незначително спрямо септември, когато е била 9,4%.

Данните на Евростат показват, че безработицата у нас е над средното и за еврозоната, и за Европейския съюз (ЕС). През октомври безработицата в 17-те държави от валутния съюз е била 10,3%, а във всичките държави-членки – 9,8%.

Испания остава държавата от Евросъюза с най-висока безработица – 22,8% през октомври спрямо 22,5% през септември. Следва я Гърция с 18,3%, но данните на Евростат не са актуални, а са от август. На трето място е класирана Латвия с 16,2%, но отново на базата на стари данни – от края на второто тримесечие на годината.

Най-ниска е била безработицата през октомври в Австрия (4,1%), Люксембург (4,7%) и Холандия (4,8%).

Безработицата при мъжете и в еврозоната, и в ЕС остава по-ниска от безработицата при жените, показва още европейската статистика. Във всички 27-държави членки през октомври безработицата при мъжете е нараснала до 9,7%, а при жените – до 9,9%. В страните от еврозоната безработицата при мъжете е достигнала 10%, а при жените – 10,6%.

Продължава да нараства младежката безработица и в ЕС, и в еврозоната. Безработните на възраст до 25 години през октомври са се увеличили с 222 хил. души в Еврообщността и със 141 хил. души в еврозоната, като нивото на безработицата достига съответно 22% и 21,4%.

Най-висока е младежката безработица отново в Испания (близо 49%) и Гърция (над 45%), а най-ниска остава тя в Холандия (8,2%), Германия (8,5%) и Австрия (9,1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
зна4и 30 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още