IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несигурната икономическа среда е най-голямата пречка пред бизнеса

Стопанската конюнктура през декември се запазва, отчита месечната анкета на НСИ за бизнес климата

11:41 | 28.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
Несигурната икономическа среда е най-голямата пречка пред бизнеса

Стопанската конюнктура в страната през декември се запазва, като се отчита влошаване единствено в строителството, съобщава Националният статистически институт (НСИ).


Графика: НСИ.

Общият показател на бизнес климата е без промяна спрямо ноември, като по отрасли се отчитат следните изменения: промишленост (+2,1 пункта), строителство (-5 пункта), търговия на дребно (запазва се), услуги (+2,8 пункта).

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” през декември нараства с 2,1 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на малко по-оптимистичните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Настоящата производствена активност се оценява като намалена, запасите от готова продукция като увеличени, а очакванията за производството и заетите през следващите три месеца са по-неблагоприятни в сравнение с изразените мнения през миналия месец.

През декември несигурната икономическа среда и недостатъчното вътрешно търсене са основните фактори, затрудняващи дейността в промишлеността, като несигурната икономическа среда е все още над средната си стойност за последните десет години.

Очакванията на промишлените предприемачи относно продажните цени в бранша са в посока на увеличение през следващите три месеца.

Строителство

През декември съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 5 пункта поради увеличения песимизъм на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Оценките, свързани със строителната дейност и осигуреността на производството с поръчки са също по-неблагоприятни в сравнение с предходния месец. Същевременно и очакванията на строителните предприемачи за дейността през следващите три месеца не са оптимистични. По отношение на заетите в бранша прогнозите са също в посока на намаление.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, макар че през последния месец се забелязва намаление на отрицателното им влияние.

Очакванията относно продажните цени в строителството са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през декември запазва равнището си от предходния месец, като мениджърите не очакват съществена промяна в бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Последната анкета регистрира известно възстановяване на положителните очаквания за продажбите на дребно през следващите три месеца, като и очакванията по отношение на поръчките към доставчиците остават сравнително благоприятни.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла остава несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства и през последния месец достига максималната си стойност от началото на провеждането на наблюдението в търговията на дребно. Същевременно анкетата отчита засилване на отрицателното въздействие и на втория по тежест фактор „финансови проблеми”.

Очакванията на търговците на дребно относно продажните цени са за известно намаление през следващите три месеца.

Услуги

През декември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се покачва с 2,8 пункта в сравнение с ноември поради леко подобрените очаквания за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

За следващите три месеца обаче предприемачите имат неблагоприятни прогнози относно търсенето на услуги и заетите в бранша. По отношение на настоящето анкетите отчитат низходящи тенденции в търсенето и движението на персонала.

Несигурната икономическа среда е най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, следван от конкуренцията в бранша. Същевременно се увеличава негативното влияние на финансовите проблеми спрямо предходния месец.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат намаление през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още