IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков обещава до 2% понижение за ДДС, датата засега остава изненада

Оптимистичните прогнози на финансовия министър за следващата година са за 2,5% ръст на икономиката, а песимистичните – 1% ръст

10:54 | 29.12.11 г. 20
<p>
	Министърът на финансите Симеон Дянков</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Министърът на финансите Симеон Дянков

Снимка: БТА

През следващата година правителството ще реши от кога и с колко да понижи данъка върху добавената стойност (ДДС), като обсъжданият вариант е намалението да бъде с 1 или най-много с 2 процентни пункта. Това обяви пред bTV в последното си интервю за годината министърът на финансите Симеон Дянков.

На въпроса от кога би могло да се очаква данъчното облекчение, Дянков предпочете уклончивото обяснение, че „това остава изненада“. Според него стъпката е от изключително значение, защото автоматично би довела до понижение на инфлацията със същия процент, с който се понижава и данъкът.

Финансовият министър припомни, че в програмата на правителството беше заложено намаляване на ставката по ДДС, но решението се е забавило заради световната криза.

„Въпреки че икономическата ситуация в Европа остава трудна - седем европейски държави вече обявиха официално, че влизат във вторична рецесия, България отчита финансова стабилност. Това ни дава основание да смятаме, че следващата година ще бъде по-добра от последните три години“, обясни още Дянков.

На въпроса какъв е песимистичният и оптимистичен вариант според него за развитието на икономиката през 2012 г., финансовият министър обясни, че най-лошите му прогнози са за един процент икономически растеж, а добрите - за ръст от 2,5%.

На въпроса кои са най-нереформираните сектори от икономиката, където се очакват най-сериозни проблеми през 2012 г., Дянков посочи, че най-належаща е реформата във висшето образование и науката, където се предвиждат радикални промени.

На второ място Дянков постави здравеопазването, където обаче все още е трудно да се предприемат радикални реформи поради социалната значимост на сектора.

Попитан с кои министри от кабинета Дянков има най-много противоречия, свързани с налагането на фискалната дисциплина, той посочи министъра на земеделието Мирослав Найденов.

По повод припомнянето на водещия, че самият министър Найденов не смята за меродавно мнението на финансовия министър, а на премиера при подобни спорове, Дянков обясни, че всеки министър, който не е готов за радикални промени в системата, рано или късно остава извън екипа на правителството. За пример той посочи оставката на бившия транспортен министър Александър Цветков.

Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Добре ще е, но надали. Докато не го направи реално, всичко е само празни приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 2
Jay Gould
преди 12 години
Обещаното не е като даденото. Тоя като каже "добър ден" погледнете небето. До сега е излъгал за всичко което е обещал до сега откак е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Mupo
преди 12 години
И как точно я разсипва? Като гледа да запуши всички дупки от сорта на БДЖ, Кремиковци, излишни чиновници и налива всички пари в инфрастоктура? Гледам от както е власт всеки ден ставаме все по - зависими от Световната Бнака..... НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ СПРЕ ДО ТУК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
global_dj
преди 12 години
Трейдърче такова, платен писач ли си, или наистина мислиш по начин, по който само и единствено един промит паразитски мозък може да му тече мисълта...? Сега за по-нормалните хора: Ако успеят да пресекат поне по-голямата част от ДДС-измамниците, се питам защо да не го намалят това ДДС с до 2%?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Проблемът на българското правителство е, че работи при условия на наследена държавна финансова грешка и поради тази причина е обречено на сигурен управленски провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
запомнете това лице добре - то НЯМА ДА СПРЕ ДО ТУК!!!все пак има 4 годишна програма ЗА РАЗСИПИЯ следва закриване на болници и приватизация на НДК за какво са ви бoлници балъци ??? нали искат и без това да се смъртви по-бързо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
bbzz24
преди 12 години
***, никой не е против намаляне на данъците, напротив, но това си е чисто популистично изказване. трябва да се съгласува с ЕС (на които се репчим), трябва и бюджета да се промени: или разходите да се свият със 100-200млн или с толкова да се покачат приходите, за да не се отвори още по-голяма дупка.въпроса е, че не казва как ще го компенсира, с кредити гръцки стил няма как да стане, няма от кой, а 2013 предстои падеж на 1.6млрд дълг.всичко това показва какъв парашутист в икономиката е този очилатко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
rogers
преди 12 години
Да знаех си че и данъците да намалят ще се намерят ***, които пак не са доволни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 7
all_trader2
преди 12 години
разбира разбира ама говори врели-некипели ( все пак нали трябва да залъгва с нещо стадото още 1 година) имайте предвид че това което се случва в момнета в БГ е преднамерена икономическа политика на РАЗРУХА - НЕОЛИБРАЛИЗЪМ стратезите естествено не са български а се на мират във вАШИНГТОН Цайсът - парашутист е просто поредната марионетка , *** койо е докаран тук да разсипе България - естествено срещу солидно заплащане а и ше си направи кариера на гърба на глупавия бълг народ - все пак маоже да го вземат в САЩ някъде след е бил 4 години ня такъв пост - нищо че е безхаберен и опасен за хората околоо него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
bbzz24
преди 12 години
парашутиста с очилата сигурно дори и не подозира, че и ЕС трябва да одобри свалянето на ДДС...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още