IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Национализацията във Венецуела на пълен ход – наред е циментовият сектор

Доводът на президента Чавес е, че страната не може да си позволи износ на цимент при недостига на жилища

09:32 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Национализацията във Венецуела на пълен ход – наред е циментовият сектор

Президентът на Венецуела Уго Чавес е наредил национализацията на циментовата индустрия в страната, заявявайки, че правителството му не може да позволи компаниите да изнасят суровини, необходими за справяне с недостига на жилища във Венецуела, съобщи АР.

Той е обещал, че циментовите компании ще бъдат справедливо компенсирани за предстоящото придобиване на активите им от страна на държавата.

По-голямата част от пазара на цимент в страната, в която от години изпитва силен недостиг на жилища, се снабдява от чуждестранни компании.

Мексиканската компания Cemex контролира близо половината от пазара, а по-голямата част от останалия пазар е доминирана от френския производител Lafarge и швейцарския Holcim Ltd.

Това е поредното действие в „кръстоносния поход“ на Чавес срещу частните компании, след като миналата година той започна национализация на енергийния и телекомуникационния сектор и заплаши, че ще последват банковата, циментовата и стоманената индустрия.

От действията му пострада и най-старата телевизия във Венецуела – RCTV, чието излъчване бе спряно в края на месец май миналата година. Тогава от опозицията обявиха свалянето й от ефир за поредния ход на президента на страната за засилване на контрола върху националните медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още