IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени отново падат през април

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април 2009 г. намалява с 2,3% на годишна база

12:27 | 29.05.09 г.
Производствените цени отново падат през април

След като индексът на цените на производител на вътрешния пазар през март се покачи с 1,1% на месечна база, то през април той бележи понижение от 0,8% спрямо март, съобщи Националният статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост цените са на равнището на предходния месец. Намаление е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,8%, а в добивната промишленост има увеличение на цените с 1,8%.

По-значително увеличение на цените е регистрирано при производството на основни метали - с 3,7%, и при производството на мебели с – 1,9%. Същевременно намаление на цените се наблюдава при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2,6%.

На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април намалява с 2,3%,
след като през март отчете спад с 1,1%.

В преработващата промишленост цените през април намаляват с 9,7% спрямо съответния месец на 2008 г., докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е регистрирано увеличение с 18,9%.

В добивната промишленост има увеличение на цените при добива на метални руди - с 3,3%, и при добива на въглища - с 2,4%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо април 2008 г. има при производството на основни метали - с 26,4%, производството на хранителни продукти - с 5,1%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 2,9%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2,2%. Увеличение на цените се наблюдава при производството на напитки - с 11,9%, производството на химични продукти - с 9,5%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още