IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвиняват щатски милиардер за търговия с вътрешна информация

В схемата са участвали и изпълнителни директори на IBM, консултантската McKinsey & Co и подразделение за дялови инвестиции на Intel

15:04 | 17.10.09 г.
Обвиняват щатски милиардер за търговия с вътрешна информация

Американският милиардер от индийски произход и основател на хедж фонда Galleon Радж Раджаратнам бе обвинен в схема за търговия с вътрешна информация, чиито размер няма аналог в досегашната история на Wall Street, съобщи Ройтерс.

В схемата са участвали и изпълнителни директори на известни компании - IBM, консултантската McKinsey & Co и подразделение за дялови инвестиции на Intel Corp.

Главни действащи лица в схемата са Раджаратнам, неговият хедж фонд Galleon, и двама изпълнителни директори на хедж фонда New Castle, който бе подразделение на Bear Stearns Asset Management преди Bear Stearns да фалира през 2008 година.

В резултат на търговия с вътрешна информация за компании като Google и Hilton, извършителите са направили печалби за повече от 20 млн. долара за няколко години.

Схемата действала още от януари 2006 като по-голямата част от спечелените пари са отишли в сметките на Раджаратнам.

Всички заподозряни участници в незаконната търговия са арестувани след като следователите предават на съда таен запис на преговори между тях.

Ако бъде признат за виновен Раджаратнам ще лежи до 20 години в затвора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още