IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват вълна от сливания при компаниите за онлайн залози през 2010

Възможността за сделка между PartyGaming и bwin може да е потенциален катализатор за вълна от придобивания

15:58 | 03.02.10 г.
Очакват вълна от сливания при компаниите за онлайн залози през 2010

През 2010 г. се очаква да започне консолидация сред компаниите за онлайн залози, като възможността за сделка между PartyGaming и австрийската bwin може да бъде потенциален катализатор за вълна от придобивания, пише Ройтерс.

„Мисля, че 2010 ще бъде определящата година“, казва пред агенцията висш ръководител на група за онлайн игри, пожелал анонимност. „Мисля, че ще видим ефекта на доминото, което означава, че първата сделка ще накара всички други да се втурнат. Никой не иска да остане последен без партньор.“

Ако изобщо се материализира сливането на Party и bwin, то би могло да накара компании като 888, Sportingbet и Playtech също да потърсят обединяване.

Компании за традиционни залози като Ladbrokes, William Hill и Paddy Power също може да потърсят придобивания, за да засилят онлайн присъствието си.

Анализаторът от Numis Уин Еилс е на мнение, че активността в сектора на сливанията и придобиванията в сектора е „неизбежна“.

„Вярваме, че преговорите за консолидиране са широко разпространени в сектора на онлайн игрите и че повечето компании може да се считат както за потенциални консолидатори, така и за цели на придобиване“, казва той.

Party и bwin са водили начални преговори относно комбинация, която би съчетала силата на Party в онлайн игрите с опита на bwin при спортните залагания.

Според анализатори логиката зад подобна сделка е много силна.

Акциите на bwin са поскъпнали с над 300% от началото на 2009 г. заради слуховете за сливането, по-благоприятната регулаторна среда и по-широкото рали на австрийските акции, при което пазарната капитализация на компанията достигна 2,2 млрд. долара. Оценката на PartyGaming е 1,8 млрд. долара.

Предишните опити на bwin да навлезе в печелившия покер пазар не бяха успешни.

Компанията купи шведския покер оператор Ongame през 2006 г. за близо половин милиард евро, за да опита да навлезе на щатския покер пазар, но планът беше осуетен, след като по-късно през 2006 г. САЩ обявиха за незаконен онлайн хазарта. Същата година bwin отписа цялата инвестиция.

Според анализаторите през следващите 12 месеца редица фактори са са комбинирали, увеличавайки вероятността за консолидация в сектора. Най-значимият е споразумението на PartyGaming с американските власти, което ще го защитава от съдебно преследване за дейности в миналото там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още