IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБВР ще рефинансира със 75 млн. евро проекта за ВЕЦ-ове по Искър

Проектът се изпълнява от смесеното дружество „ВЕЦ Своге“, акционери в което са община Своге и Петролвилла България АД

12:23 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕБВР ще рефинансира със 75 млн. евро проекта за ВЕЦ-ове по Искър

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа с „ВЕЦ Своге” ООД анекс за 75 млн. евро към договора за рефинансиране на Фаза 2 от проекта „Енергийно оползотворяване водите на р. Искър чрез построяване на 9 малки водноелектрически централи по поречието на реката на териториите на общините Своге и Мездра”.

Проектът се изпълнява от смесеното дружество „ВЕЦ Своге“, акционери в което са община Своге (с дялово участие 10%) и Петролвилла България АД (с 90%), дъщерна компания на италианската Petrolvilla Group.

„Постигнатите много добри резултати при реализирането на фаза едно от проекта с пускането в експлоатация на „МВЕЦ Лакатник” и „МВЕЦ Свражен”, както и адекватната финансово - инвестиционна стратегия на „ВЕЦ Своге” ООД в условията на световна икономическа криза, са предпоставка за нашето партньорство с ЕБВР и през следващите години.” Това коментира в съобщение на компанията Сержо Бортолоти, президент на Petrolvilla Group.

„Подкрепата и адекватната реакция от страна на държавните институции по отношение на една европейска инвестиция, която ще остане в държавата, ни дава увереност в това да продължим напред и да работим в посока за развитие на ВЕИ сектора в България”, допълни инж. Пламен Дилков, управител на „ВЕЦ Своге”.

Проектът за малки ВЕЦ по Искър е на обща стойност 115 млн. евро. Към юни 2009 г. са построени, успешно въведени в експлоатация и произвеждат електрическа енергия водноелектрическите централи от първа строителна фаза, а именно МВЕЦ „Свражен” и МВЕЦ „Лакатник”. Общата инсталирана мощност на двете централи е 6,8 mW. Очакванията за средно годишно производство на зелена енергия от двете централи са за 35 млн. kWh.

Общата инсталирана мощност на всички девет централи от проекта е 25,6 mW, с очакваното годишно производство на зелена енергия от тях от около 145 млн. kWh.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още