IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Железничарите се подготвят за стачка

Ръководството на БДЖ планира да съкрати около 20% от персонала, твърдят синдикатите

15:33 | 17.09.11 г. 4
Автор - снимка
Създател
Железничарите се подготвят за стачка

Ръководствата на синдикалните организации КНСБ и КТ „Подкрепа” са задействали процедурата по събиране на подписка за ефективни стачни действия в БДЖ, съобщиха от КНСБ.

Синдикатите са недоволни от обявената приватизация на товарните превози. В БДЖ се подготвят масови съкращения, извеждане на дейности като охрана, почистване и ремонт, както и продажбата на почивни станции, се посочва в обръщението на КНСБ.

Около 20% от персонала на БДЖ ще бъде съкратен, каза пред Investor.bg Димитър Динев, председател на стачния комитет на Съюза на железничарите в България. Подготвяната стачка според него може да се случи най-рано след 1 октомври.

Според КНСБ преговорите за заем между железницата и Световната банка са провалени. „Заемът трябваше да бъде получен преди месеци, но това не се случи”, допълни Динев.

Председателят на Съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" Владимир Владимиров обаче опроверга пред БНР твърденията, че железниците няма да получат кредита от финансовата институция.

„Отношенията със Световна банка са изключително коректни. Споразуменията са финализирани. Най-вероятно до края на годината ще има следващ борд на Световната банка, на който този проект може да влезе, ако правителството прецени”, каза Владимиров.

Синдикатите обаче се опасяват, че може да се стигне до умишлен фалит на компанията с цел разпродажба на активите на дъщерните дружества на занижени цени.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolait
преди 12 години
е как 20%, оня ден пътувах с БДЖ - не го пожелавам на никой:-) - според мен трябва да ги съкратят на 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
equinox
преди 12 години
И да протестират и да не протестират компанията отдавна е във фалит и не може да оцелява освен, чрез постоянни дотации от държавата. Администрацията в БДЖ е безкрайно раздута, а компанията се управлява изключително неефективно, с много злоупотреби и кражби. За какво точно ще протестират синдикатите не става ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Батя
преди 12 години
Аз примерно имам роднина работещ в БДЖ който редовно ми се хвали как си клатят по цял ден краката с колегата, как си поспиват сладко през нощната смяна, колко много излишни шефове имат на главата и как редовно се прибира в къщи с разни благинки от компанията - като 10 л. бутилки мин.вода, разни инструменти и пр.Типичен гръцки филм е там! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Батя
преди 12 години
Точно късогледото упорството на синдикатите, срещу отдавна наложителните реформи в БДЖ, докара компанията до плачевно състояние.И тия "умници" вместо да си траят гузно в ъгала, пак надигат вой!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още