IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Голям проект ще спаси 250 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

Трасето на автомагистрала "Хемус" няма да бъде променяно, заяви новият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева

10:42 | 12.06.13 г. 8
Голям проект ще спаси 250 млн. лв. по ОП "Регионално развитие"

Близо 250 млн. лв., които Министерството на регионалното развитие очаква да останат неусвоени от оперативната програма "Регионално развитие", ще бъдат вложени в голям инфраструктурен проект. Това съобщи ресорният министър Десислава Терзиева тази сутрин пред БНТ.

Терзиева отказа да даде повече информация във връзка с идеята, като уточни, че "върху него все още се мисли и се обсъжда". Тя отрече средствата да бъдат вложени за тунела под "Шипка" и спомена, че проектът ще касае нещо съвсем друго.

Досега по оперативната програма са сключени 1039 договора за над 3 млрд лв. Разплатени 1,2 млрд. лв., уточни министърът, като посочи, че програмата в момента е на предпоследно място по усвояемост,

"Трябва да нулираме риска от изпускане на тези средства", каза Терзиева.

Припомняме, че още в края на миналата година бившият регионален министър Лиляна Павлова алармира, за проблемите в усвояването на средствата. Тогава тя заяви, че страната ни има възможност да не успее да усвои близо 1 млрд. лева. Причината по нейни думи бе, че "половината от проектите са рискови и се връщат".

За магистралите

По повод новия програмен период Терзиева бе категорична, че държавата ще продължи изграждането на започнатите от ГЕРБ важни проекти. "Магистрала "Тракия ще бъде пусната до 2 седмици в експлоатация и през

юли ще имаме магистрала до морето", изтъкна тя.  

По повод магистрала "Хемус", Терзиева заяви, че в новия програмен период трасето ще бъде изпълнено, както е планирано без да има промени. Припоняме, че през последните месеци експерти в областта на проектирането и строителството на пътища изразиха мнението си, че трасето на "Хемус" трябва да бъде променено. "Не предвиждаме промени - проектът ще бъде изпълнен, както е предварително заложен", уточни тя.

Друг приоритет на новото правителство ще бъде ремонтът на републиканската пътна мрежа, която по думите на Терзиева е в окаяно състоение.

"Мрежата е в окаяно състояние, въпреки инвестираните 2,5 млрд. лв. Затова ще се промени моделът на финансиране - всяка година стъпаловидно ще се увеличават парите за ремонти, които ще се взимат от оперативните програми, от държавни инвестиционни заеми и от бюджета", обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 10 години
"има план какво да прави месец за месец"------------Надявам се за другия месец плана им да е по-качествен. Този месец беше трагедия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
mitkopom
преди 10 години
Пропагандата си я пласирай из абдалските форуми на новинарските сайтове. В този форум както и във форума на капитал влизат образовани хора на които подобни лозунги не минават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Единствено тежки за вас са заповедите на император Путин.На ГЕРБ наследството само говори на хората защото се ползват от него. Докато вие само крадете и пълните една бездънна яма с гръмкото име проект за АЕЦ Белене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 24
jelenski
преди 10 години
Кабинета Орешарски работи от ден 1-ви на макс и само месец след парламентарните избори, започват реализацията на предизборни ангажименти. За първи път правителството има план какво да прави месец за месец. Несъмнено - тежко е наследството, оставено от ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
GunMan
преди 10 години
Нямаше ли на Северната Скоростна Тангета на София да ги пренасочат тези пари или аз бъркам нещо...http://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/05/28/2070136_severnata_tangenta_na_sofiia_shte_se_stroi_s_pari_po/В смисъл, че тайната май не е чак такава тайна. Или са решили друг проект да пробутат другарите!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Преди ден-два разправяха че нямало проекти сега изведнъж се намери 1 доста голям проект да се усвоят едни европейски парици.Само да не стане причина въпросният проект отново да ни спрат плащанията заради арогантните злоупотреби на БСП и ДПС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
forexboy
преди 10 години
Много сладки приказчици в статията. Сега остава да им видим и делата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
nicelectric
преди 10 години
Много некомпетентна госпожа като се чудите дайте ги на Фандъкова за трети метродиаметър веднага ще ги лапне. Имаш 250 милиона подарък от Европа и да се чудиш и маиш какво да ги правиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още