IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите коефициенти сочат, че българският капиталов пазар е подценен

Пазарът ни има голям потенциал за ръст, смята портфолио мениджърът в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт" Даниел Димитров

08:30 | 22.01.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Даниел Димитров. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Даниел Димитров. Снимка: Личен архив

В началото на новата година забелязваме оживление на родния капиталов пазар. Всички индекси са на зелена територия, някои позиции поскъпват съществено и като цяло въпреки корекцията от последните дни  - оптимизмът преобладава.

Колко дълго ще продължи еуфорията? Кои ще са катализаторите на борсовата активност през 2014 г.? Как ще се отрази процедурата по приватизация на борсата, а и на борсовите участници?

В серия от интервюта сред брокери, инвеститори и директори на управляващи дружества и инвестиционни посредници екипът на Investor.bg ще разкрие на своите читатели прогнозите на всеки от тях за перспективите, проблемите и тенденциите на българския капиталов пазар през 2014 г.

Ето какво сподели портфолио мениджърът в УД „Реал Финанс Асет Мениджмънт“ АД Даниел Димитров за читателите на Investor.bg.

Г-н Димитров, докога, според Вас, ще продължи еуфорията? Това моментно състояние ли е или се очертава една трайна тенденция?

От началото на годината водещият индекс на БФБ SOFIX отчита един от най-сериозните ръстове в света. През последните 12 месеца сините чипове отчетоха сериозен ръст, приближаващ 50 на сто спрямо нивата от края на 2012 г. Тези големи изменения обаче могат да бъдат обяснени до голяма степен с ниските стойности, които бяха достигнати от най-търгуваните акции след започналата през 2009 г. криза.

Българският пазар все още се намира далеч от предкризисните нива, докато водещите индекси в Европа и света отчитат абсолютни максимуми, подкрепяни до голяма степен от безпрецедентните мерки за стимулиране, предприети от водещите централни банки.

Какви са Вашите прогнози за активността и ликвидността на родния пазар през настоящата година?

Българският фондов пазар е изключително малък и основният проблем пред него не е липсата на качествени емитенти, а липсата на ликвидност. След дългите и мъчителни опити на няколко чужди инвеститори да закрият големи позиции, пазарът ни бе избягван. Сега обаче след като множество пазари достигнаха предкризисните си нива, българският пазар остана един от пазарите с най-голям потенциал.

Бихте ли погледнали на подема, на оптимизма и като на фактор, който да събуди интереса както на нови институционални инвеститори, така и на по-дребни инвеститори?

Вярно е, че състоянието на множество компании не е толкова добро, както в най-добрите години за БФБ, съвпаднали с приемането на страната ни в ЕС. Но въпреки това отчитаните финансови коефициенти показват значително подценяване. Според данните на БФБ съотношението Цена/Балансова стойност за акциите в SOFIX е под 1, а съотношението Цена/Печалба 9,25.

Това неминуемо прави впечатление на чуждите инвеститори. Не е случаен фактът, че двата периода с по-сериозен ръст – януари 2013 г. и януари 2014 г. са свързвани с навлизането на чужди капитали на родния пазар.

Очаквам през следващите седмици пазарът да се успокои, като запази позитивния сентимент, но ръстът в цените да се забави. Или поне до следващия голям инвеститор, който бъде заинтригуван от българските публични компании. Сега е моментът и те да докажат, че заслужават този ръст, като публикуват добри отчети за 2013 г.

Ще се заразят ли българите от позитивния сигнал и ще погледнат ли отново с доверие към капиталовия пазар?

Мисля, че е време българите отново да погледнат към фондовия пазар. След като множество хора регистрираха загуби от спада в цените на акциите по време на кризата, темата бе табу за много от тях. Сега, без да бъдат подвластни на емоции, хората, разполагащи със спестявания, трябва да поемат известен риск, за да избегнат намаляващите лихви по депозитите.

Това може да стане или чрез пряко закупуване на акции на публични компании или посредством инвестиция в договорен фонд, подбран съобразно склонността към риск на всеки инвеститор.

Какво влияние очаквате да окаже процедурата по приватизация върху борсата? Бихме ли могли да очакваме повече листнати компании?

През последните години видяхме множество мажоритарни акционери да използват обезценката на акциите на компаниите си и да свалят акциите от търговия. Смятам, че активизирането на родните инвеститори безспорно ще доведе нови компании на БФБ. Една бъдеща продажба на борсовия оператор също би спомогнала за отварянето на търговията навън, особено ако купувачът е някой по-голям оператор от Европа, с който биха дошли и нови инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 2
tolex
преди 10 години
Това условие (подцененост) е необходимо, но не и достатъчно. Историята рядко се повтаря и бум от калибъра 2004-2007 год. вече никога няма да има в БГ. Този пазар е прекалено "плитък", а "плувците" станаха много. Просто мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
tolex
преди 10 години
Това условие (подцененост) е необходимо, но не и достатъчно. Историята рядко се повтаря и бум от калибъра 2004-2007 год. вече никога няма да има в БГ. Този пазар е прекалено "плитък", а "плувците" станаха много. Просто мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
mick
преди 10 години
Финансовите коефициенти имат смисъл само ако има наистина публични компании. Т.е. такива които да зависят от цените на акциите си. Има ли въобще такива? Има ли мажоритар в момента който поне малко да се притесни ако цената на акциите на фирмата му падне на 2 стотинки? Отговорът е - НЯМА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 7
Спящият бик
преди 10 години
Така е, но който го е страх от мечки - да не ходи в гората! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още