IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Хаджийски: Ръст от 30-50% на родните борсови индекси е напълно реален

Ако първоначално движението е чисто емоционално, то в следващите месеци ще е пряко обвързано с очакванията за финансовите отчети на компаниите, смята брокерът

14:57 | 10.01.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
А. Хаджийски: Ръст от 30-50% на родните борсови индекси е напълно реален

На какво се дължи оживлението на капиталовия пазар? Какво го чака през новата година? Компаниите от кои сектори ще са най-атрактивни за инвеститорите. Тези въпроси обсъдихме с брокерa на ценни книжа в Капман АД Ангел Хадийски. Ето какво сподели той за читателите на Investor.bg

- Забелязваме оживление на родния капиталов пазар в първите дни на 2014 г. На какво се дължи то според Вас? Моментно ли е и очаквате ли оптимизмът да господства през новата година?

След като още в първите сесии на настоящата година родният капиталов пазар регистрира значително повишение в стойностите на борсовите измерители, логично е да си зададем въпроса какво да очакваме през настоящата година.

Обикновено началото на годината е периодът, през който стартира структуриране или преструктуриране на портфейли, а макроикономическата ситуация допълнително оказва пряко влияние върху обемите и оборота на родната борса.

Именно и поради това първите месеци на всяка календарна година в болшинството от случаите е бил винаги добър за родният капиталов пазар. Нека си припомним търговията, която наблюдавахме в началото на миналата година. Тогава за разлика от предходни години за първи път на родния пазар се появиха нови инвеститори, които заложиха на инвестиции на БФБ.

Основание за това бе поведението на родните борсови измерители, които за разлика от останалите регионални пазари, регистрираха слабо възстановяване. Политическата нестабилност в следствие на февруарските протести в страната успя да спре устрема на инвеститорите и пазара ни забави темпото в очакване на изхода от нестабилността.

Наблюдаваното рязко покачване в последните търговски сесии е основно в следствие на бавните темпове, с които емитентите на БФБ възстановяват загубеното от първите години на кризата. Ако първоначално движението е чисто емоционално, то в последващите месеци ще бъде пряко обвързано с очакванията и данните в финансовите отчети на публичните компании.

- SOFIX е нараснал с 42% през 2013 г. и изпреварва водещите индекси в региона. На какво според Вас се дължи това - на това, че индексът има да наваксва изгубеното след началото на финансовата криза или се появяват нови емитенти, интересът се увеличава, търговията, броят на сделките или друга е причината за силния ръст?

Всяка икономическа криза предоставя възможност за придобиване на активи на ниска цена (наблюдавано през изминалата година и при публични дружества), а ценовите нива на голяма част от българските емитенти предоставят възможност за добра инвестиционна възвращаемост на направената инвестиция. Част от публичните компании се възползваха от тази възможност, чрез е процедури за обратно изкупуване.

Със съживяването на активността на борсата, логично интересът от страна на нови емитенти да стане факт, като и на настоящите емитенти които ще се възползват от възможността за набиране на допълнителен паричен ресурс необходим за развитие на дейността им.

Тенденцията на понижение при лихвите по банкови депозити ще продължи и през настоящата година макар и с по-бавни темпове, което трябва да допринесе към пренасочване на паричен ресурс към БФБ.

Като допълнително събитие, което би дало тласък на пазара ни през настоящата година, е промяната в правилата за клиринг и сетълмент на Централен депозитар АД. Това ще предостави нови възможности за инвестиращите на БФБ, както и дългоочакваната приватизация на самия борсов оператор.

- Каква е Вашата прогноза за посоката, в която ще се движи капиталовият пазар през новата година?

Очаквам звездите на 2014 г. да бъдат компаниите от финансовия сектор, туризма, преработвателната индустрия. Не трябва да пропускаме и компенсаторните записи. Напълно реално е през 2014 г. борсовите индекси да прибавят към стойността си от 30 до 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
rover
преди 10 години
Ако първоначално движението е чисто емоционално, то в следващите месеци ще е пряко обвързано с очакванията за финансовите отчети на компаниите=====================================================================Аз си мислех, че борсата се движи от реални резултати в икономиката, а то важни били емоциите и очакванията.Човек се учи, докато е жив, както казал поручик Ржевски, като преместил сребърната си табакера от джоба на панталона в джоба на своя шинел, вследствие на забележка, направена от млада дама към майка й, по повод поставените обелени яйца върху сребърните прибори (среброто щяло да потъмнее от това). Историята се разиграва в купето на влака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
Цените навсякъде не зависят много от резултата, по-скоро тук е проблем мижавия оборот по отделните емитенти и малкия фрии флоут,ниската ликвидност. Общо взето може да се манипулира с не много усилия и средства. Е това при големите борси не е така. Не случайно къси продажби няма, няма кой да покрие критерийте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
mick
преди 10 години
Проблемът с БФБ е, че както може да се вдигне с 50%, така и може да падне с 50%.. просто защото цените на акциите не значат нищо за мажоритарите. Могат да ги гледат как цените се вдигат или падат...и да си пият бирата без да се притесняват от нищо. Никъде другаде по другите фондови борси не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:) Те анализаторите са така. Без значение от нищо, половината повтарят зле ще е, другата половина - добре ще е :_Ако е зле, ето сега е зле,значи е време да стане добреако е добре, ето сега е добре значи така ще продължава :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
zapalkata
преди 10 години
Какви статии, в духа на оптимизма, пишеше в края на 2007 и цялата 2008 г. АЛ. Хаджийски. Сега гледам, че се появи пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 18
dakl
преди 10 години
Браво Ангеле.От твоите уста , както се казва , в Божийте уши! Вече го няма Б.Б.във в управлението , следователно пътят на борсата е разчистен и би трябвало да ръсте и то ударно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още