IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Атанасов: На българската борса са нужни по-големи и по-ликвидни компании

Ниската й ликвидност е причината, поради която не сме свидетели на по-чувствително възстановяване, смята вицепрезидентът на ИП Балканска консултантска компания

08:17 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
П. Атанасов: На българската борса са нужни по-големи и по-ликвидни компании

За оптимизма на родния фондов пазар в първите дни на 2014 г. поговорихме с вицепрезидента на ИП Балканска консултантска компания Петър Атанасов. Той сподели своята прогноза за 2014 г. Ето какво каза той пред Investor.bg.

В началото на годината виждаме оживление на капиталовия пазар. Моментно ли е то? На какво се дължи и може ли да очакваме, че тенденцията ще се задържи?

Твърде рано е да се каже. Много е лесно на един ниско ликвиден пазар да видим бързи и резки промени в една или друга посока. Традиционно през първия месец на годината има някакъв оптимизъм и то не само в България. На фона на добрите данни, които виждаме за икономиките в региона и по-специално – на българската. Фактът, че българският пазар не беше и така и не успя да се възстанови след големите спадове, които бяха през 2009-2010 г.

На фона на това, че румънският пазар, например, който е доста по-ликвиден от нашия, съвсем логично в момента е доста популярен, радваше се на доста значително повишение не само през миналата година, но и преди това, докато нашият пазар изоставаше. Фактът, че доста от компаниите изглеждаха доста атрактивни оценени, защото липсваше възстановяване, то е нормално да дойде ред и на българския пазар.

Според нас съществуват добри възможности за инвестиране на българския пазар. Така че, лично аз се надявам с връщането на все повече и повече входящи потоци от местни и чужди инвеститори, възстановяването ще продължи и има всички възгледи за това.

Основният проблем на нашия пазар винаги е бил ликвидността. Според мен точно това е причината, поради която не сме свидетели на по-чувствително възстановяване. Затова румънският пазар е преди нашия. Винаги ликвидността е била основно съображение

От тази гледна точка - ръстът, който SOFIX реализира миналата година – можем ли да считаме, че той наваксва изгубеното след кризата спрямо индексите в региона или наистина има оживление, което да се запази?

Аз не бих делил оживлението на възстановяване на изгубени позиции. В България има компании, които от фундаментална гледна точка изглеждат добре. Те бяха свръхразпродадени по време на кризата. Просто има някаква логична последователност, според която инвеститорите първо се насочват към по-ликвидните пазари.

Така че - да, може да се каже, че има някакво наваксване, но винаги, за да се инвестира на даден пазар, в дадена компания, то тя трябва да изглежда фундаментално добре. Затова не трябва да се казва, че българският пазар е подценен спрямо други. Или да се казва „пазарът на държава „Х“ е нараснал с У%, а българският не е пораснал и затова не трябва да купуваме на българския, защото не е пораснал.

Това, което виждаме по-скоро е резултат от възможностите, които се виждат за добри компании, добрите перспективи пред икономиката и по същото време все още ниски оценки поради липсата на възстановяване. Така че по-скоро отговорът на вашия въпрос е комбинация от двете.

Каква е Вашата прогноза за предстоящата година? Ще се запази ли оптимизмът? Ще има ли нови емисии и търсене от страна на чуждестранните инвеститори? Приватизацията на борсата един от критериите ли е?

Определено на борсата са необходими по-големи и по-ликвидни компании. Определено това нещо е важно за институционалните инвеститори. Това е една от основните разлики между България и Румъния. Там големите ликвидни компании са доста повече. Нашата борса никога не е била представителна за икономиката на страната ни дотолкова, доколкото големите компании в повечето случаи са частни, т.е. не се търгуват. Според мен в това отношение приватизацията наистина би могла да окаже положително влияние.

За мен водещ трябва да бъде фундаментът. Искрено се надявам, че положителните сигнали, които получаваме за българската икономика, ще продължат. Това ще увеличи атрактивността на икономиката и на борсата като цяло. Надявам се също така да се достигне до някаква политическа стабилност, което е фактор, който също ще допринесе. Инвеститорите осъзнават финансовата стабилност на България.

Това, от което имаме нужда в момента, е растежът. Така че, ако това продължи, на фона на това, че околните пазари изглеждат спрямо българския по-високо оценени, възможността да се намерят селективно много добри компании в България, които да са достатъчно ликвидни, би спомогнало за продължаващото положително движение на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още