IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството разпредели 500-те млн. лв. от регионалната програма

Петър Чобанов е поискал 20% съкращения в централната администрация на НАП

13:07 | 05.02.14 г. 3
Правителството разпредели 500-те млн. лв. от регионалната програма

Правителството днес е разпределило над 499 млн. лева от държавната инвестиционна програма за регионите, тоест почти целия бюджет от 500 млн. лева. Това е съобщил финансовият министър Петър Чобанов след заседанието на Министерския съвет.

78,3 млн. лева се разпределят за проекти в областта на ВиК и управление на отпадъците. За транспортна инфраструктура ще бъдат дадени 104,6 млн. лв., а за проекти за социалната инфраструктура – 197,5 млн. лв.

Припомняме, че в Бюджет  2014 бяха заложени  500 млн. лева за проекти на общини и министерства, с цел развитие на регионите. Дни след като бе създаден междуведомственият съвет, който отговаря за одобрението на проектите, общините подадоха над 1000 предложения за финансиране. Критиците на програмата изтъкваха, че най-вероятно средствата ще се разпределят на партиен принцип.

„Програмите на министерствата, които одобрихме, са практически насочени към регионите, тоест и там ще се изпълняват проекти в отделни населени места“, обясни Чобанов.

Той посочи и конкретни примери. Пет университета и един колеж получават допълнителен ресурс. В София ще бъдат дадени 6 млн. лева за изграждане на детски градини.

По думите на Чобанов като цяло се финансират инфраструктурни обекти както в големи населени места, така и в по-малки, които са били „бели петна“ до момента.

От пресслужбата на МС уточниха, че междуведомственият съвет е разгледал над 1100 проектни предложения на общините, от които са удовлетворени 392. Допълнително са постъпили 16 апликационни форми от министерства, от които са удовлетворени 13. Одобрените проекти ще получат 30% от исканите средства авансово.

Работата на приходните агенции

„При нормални обстоятелства актуализация на Бюджет 2014 няма да се наложи“, обясни още министърът. Чобанов каза, че предварителните резултати за януари показват, че са събрани повече приходи в сравнение със същия месец на миналата година, същото било положението и с дефицита, който се очаква да бъде по-нисък.

Той ще изпрати днес писмо до шефа на Националната агенция по приходите (НАП), с което иска 20% съкращения в централната администрация на агенцията. Министърът е решил по места да се увеличат контролните функции и да има повече ревизори с цел по-добра събираемост на приходите.

Неизпълнението на приходите от двете приходни администрации НАП и Агенция „Митници“ е общо 197 млн. лева. Чобанов коментира, че има трудно предвидими фактори, но не оправдава несъбраните приходи и също като премиера Пламен Орешарски има още изисквания към работата на тези администрации.

Чобанов е припомнил, че според приетата днес от кабинета информация за изпълнението на републиканския бюджет за 2013 г., фискалната позиция на страната е стабилна - отчетените стойности за дефицита и държавния дълг са по-ниски от заложените в Бюджет 2013.

Още новини от страната четете в Dnes.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Eй го списъка: http://***.minfin.bg/bg/page/853На пръв поглед ми се струва ОК. ДПС са си издействали за техните общини разни проекти, но като стойност не са толкова много. Ще се финансират доста спортни обекти - зали, стадиони и площадки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Даааа.На мен ми е интересно да видя разбор коя община колко ще получи, особено кърджалийско колко получава на фона на всички останали общини в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
alexx
преди 10 години
Дайде списък с одобрените проекти и тяхната стойност, за да преценим сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още