IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олимпийското село в Бразилия ще бъде превърнато в луксозен жилищен комплекс

Лъскавото селище подхранва опасенията, че Олимпиадата се използва от мощни интереси в сектора на строителството и имотите

09:01 | 22.03.15 г.
<p>
	Проектът трябва да бъде завършен в началото на следващата година, а първите му обитатели ще се нанесат около 6 месеца след края на Олимпиадата. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Проектът трябва да бъде завършен в началото на следващата година, а първите му обитатели ще се нанесат около 6 месеца след края на Олимпиадата. Снимка: Ройтерс

Олимпийското село за Олимпийските игри през 2016 г. в Бразилия ще бъде превърнато в луксозен жилищен комплекс след края на състезанията, съобщава АП.

Някои от 3 600-те луксозни апартамента се продават по 2,3 млн. бразилски реала (около 700 хил. долара), отбелязва информационната агенция.

Лъскавото селище, което носи името "Ilha Pura" (Pure Island), се намира на запад от Рио де Жанейро. Изграждането му подхранва оплакванията, че първите игри в Южна Америка се управляват от мощни интереси в сектора на строителството и имотите, които забравят за ширещото се неравенство в града.

Сградите в Олимпийското село са общо 31 с по 17 етажа и общо над 10 хил. спални. Те ще подслонят над 18 хил. спортисти, треньори и друг персонал за Олимпиадата през следващата година.

“Всички посетители, включително бивши спортисти, които са посетили много други Олимпийски селища, казват, че това село е невероятно”, коментира Маурицио Круз Лопеш, главният изпълнителен директор на "Ilha Pura". “Ние правим всичко възможно, за да убедим участниците в игрите да останат в селото, а не да предпочетат хотелите”, допълва той.

Проектът трябва да бъде завършен в началото на следващата година. Първите му обитатели ще се нанесат около шест месеца след края на Олимпиадата.

Според Круз това е най-големият строителен проект от този род в Бразилия, в който са инвестирани 2,3 млрд. реала (над 700 млн. долара). Разходите набъбват двойно, като се включат харчовете около придобиването на земята, маркетинга и други разходи. Финансирането е осигурено от кредитор, контролиран от държавата.

Условията в селището рязко контрастират обаче на условията, в които живеят милиони бразилци. Само на крачка от Олимпийското село се вижда ужасяваща бедност, семейства, които са застрашени от изгонване, и които нямат достъп до основни комунални услуги.

Олимпийското село в Бразилия се строи от консорциум с участието на  Odebrecht и Carvalho Hosken. Odebrecht е една от четирите най-големи строителни компании в страната. Заедно с Andrade Gutierrez, Camargo Correa и OAS тя построи голяма част от проектите за Световното първенство по футбол, което се проведе през миналата година, и Олимпиадата.

Името на компанията беше замесено обаче и в корупционния скандал около петролния гигант Petrobras, заради който се проведоха масови протести в Бразилия. Хората обвиняват строителните гиганти, че обслужват собствените си интереси, а като пример се дава не само Олимпийското селище, но и още луксозни строителни проекти, включително и спорно голф игрище, за което се смята че се изгражда в нарушение на законодателството за околната среда и собствеността.

Вижте кадри от строителството на Олимпийското село в Бразилия в галерията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още