IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел с последен опит за предложение към Гърция

От Атина обаче идват сигнали, че Алексис Ципрас остава твърд в позицията си и не приема условията на ЕК

11:45 | 30.06.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас остава непреклонен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас остава непреклонен. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер е отправил "предложение в последната минута" към Атина в опит да убеди гръцкия премиер Алексис Ципрас да приеме сделката за спасителната помощ, която по-рано отхвърли и преди референдума в неделя, за който партньорите от ЕС твърдят, че ще бъде възможност за избор дали страната да остане или да напусне еврозоната, предава Ройтерс.

Въпреки това гръцките правителствени източници заявяват, че левият премиер настоява на отказа си към условията на кредиторите и Гърция ще обяви дефолт по ключово дължимо плащане към Международния валутен фонд (МВФ) във вторник, което ще вкара страната още по-дълбоко във финансовата криза.

Източници от Европейския съюз (ЕС) и гръцките правителствени източници заявяват пред Ройтерс, че Жан-Клод Юнкер е предложил да свика извънредно заседание на финансовите министри от еврозоната във вторник, на което да се одобри плащане на специална помощ, за да се предотврати възможността Гърция да изпадне в технически дефолт. Единственото условие е Ципрас да изпрати писмено потвърждение, че страната приема условията, които ЕК публикува в неделя. 

Юнкер също така е заявил, че има перспектива за възобновяване на преговорите и за разсрочване на дълговете по-късно през тази година, ако Ципрас каже "да". 

Последното предложение от Брюксел идва на фона на митинг на десетки хиляди гърци, мобилизирани от партията на Ципрас СИРИЗА, които демонстрираха в Атина срещу допълнителните строги икономии.

Ципрас прекъсна преговорите с ЕК, МВФ и Европейската централна банка в петък и обяви рано в събота, че страната ще организира референдум за условията за спасителната програма в неделя. Избирателите имат само една седмица, за да дебатират и прегледат основните спорни въпроси.

Според предложението на Юнкер Ципрас трябва да изпрати във вторник писмено съгласие на условията, публикувани от ЕК в неделя и да заяви, че съгласен да агитира в подкрепа на отговора "Да" в референдума.

Въпреки това няма признаци, че левият лидер, избран през януари с обещанието да сложи край на политиката на строгите икономии, е готов да се откажа от своите предишни многократни откази на условията, които той нарече "унижение" за Гърция.

Един гръцки правителствен източник заяви, че Атина е изслушала с интерес предложението, но е заявил: "Алексис Ципрас ще гласува с "Не" в неделя".

Лидерите на ЕС от своя страна изпращат посланието, че реалният вот пред гърците е дали да останат в еврозоната, или да се върнат към драхмата, въпреки че ЕС няма законен начин да принуди дадена държава членка да напусне зоната с единната валута.

Френският министър на финансите Мишел Сапин, който изказваше доста симпатии към Атина по време на преговорите, заяви в телевизионно интервю: "Това е вот с последствия, ако те кажат "Да", ние ще продължим да преговаряме. Ако кажат "Не", минаваме на непозната територия".

"За другите страни в Европа може да е проблем, но не и драма, ако Гърция излезе от еврозоната, но вече няма да е и икономически катаклизъм", заяви Сапин, наричайки загубите на финансовите пазари в понеделник „проста корекция на минали печалби“.

Италианският премиер Матео Ренци предупреди референдумът да не се превръща в персонална надпревара между Ципрас и Юнкер или германския канцлер Ангела Меркел.

"Това не е референдум за европейските лидери. Това е вот на балотажа: евро или драхма", заяви Ренци в интервю за италианския бизнес всекидневник Il Sole 24 Ore. "Гърците не трябва да кажат дали обичат своя премиер или ръководителя на Европейската комисия. Те трябва да кажат дали искат да останат в единната валутна зона".

По-рано в понеделник гръцки официални представители заявиха, че правителството няма да извърши погасяване на транша в размер на 1,6 млрд. евро към МВФ във вторник. Ако това не се случи, управляващият директор на МВФ Кристин Лагард веднага ще докладва на борда на световния кредитор в 24 часа вашингтонско време, че Гърция е "в просрочие" – официално използван евфемизъм за дефолт.

Така за първи път в историята на МВФ една развита икономика ще изпадне в неизпълнение на дълга, поставяйки Гърция в същата категория, в която попадат Зимбабве, Судан и Куба.

Ципрас представи собствената си позиция в телевизионно интервю в понеделник вечерта, като заяви, че ще зачете резултата от гласуването на референдума, но няма да ръководи правителство, което да налага "строги икономии за вечни времена".

"Ако гръцкият народ иска да има унизен премиер, има много такива. Но аз няма да бъда такъв", заяви той, докато в Атина се провеждаше митингът на симпатизантите му.

Сигналът за дистанциране дойде в края на един ден, който започна със снимки на зашеметени гърци пред залостени банки, дълги опашки пред супермаркети и преобладаваща несигурност за бъдещето на страната в еврозоната.

Крайната оферта на Юнкер включва предложение Гърция да въведе данък добавена стойност за хотели от 13 на сто, а не от 23 процента според първоначалния план на кредиторите. Засега не е ясно дали ще има някакви допълнителни промени.

Ако офертата бъде приета, министрите на финансите от еврозоната биха могли да приемат декларация, заявявайки, че поетото през 2012 г. обещание за падежите по заемите, намаляването на лихвените проценти и удължаването на мораториума за плащанията ще се изпълни през октомври.

Гърция получи близо 240 млрд. евро по две спасителни програми от ЕС и МВФ от 2010 г. насам. Министърът на финансите Янис Варуфакис твърди, че Атина не е имала никаква полза от парите, които до голяма степен са ползвани за погасяване на задължения към германски и френски банки, които непредпазливо за дали назаем големи суми на няколко последователни гръцки правителства.

Гръцката икономика се сви с над 25 на сто от 2009 г. насам, а безработицата мина 25 на сто, докато безработицата сред младежите минава 50%.

Кадри от митинга срещу условията на кредиторите вижте в галерията на Investor.bg!

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 8 години
Здравей,Кои икономически мерки предприети от правителството доведоха до катастрофа? В икономиката 6 месеца са много кратък период. За Гърция зимата е слаб сезон.Тепърва трябва да имат някакви резултати от туризъм и селско стопанство.От 2009 гърците прилагат мерки предлагани от кредиторите /много преди Ципрас /. Като резултат кои резултати се подобриха? Икономиката се сви с 25% безработицата скочи от 7% на 28%. Гърция е фалирала много преди да дойдат Ципрас и Варуфакис. А че в Гъция тече експеримент си прав. Но това е експеримент на външни сили които подготвят фалити и в други държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
Моабет да става
преди 8 години
Здравей,Кои икономически мерки предприети от правителството доведоха до катастрофа? В икономиката 6 месеца са много кратък период. За Гърция зимата е слаб сезон.Тепърва трябва да имат някакви резултати от туризъм и селско стопанство.От 2009 гърците прилагат мерки предлагани от кредиторите /много преди Ципрас /. Като резултат кои резултати се подобриха? Икономиката се сви с 25% безработицата скочи от 7% на 28%. Гърция е фалирала много преди да дойдат Ципрас и Варуфакис. А че в Гъция тече експеримент си прав. Но това е експеримент на външни сили които подготвят фалити и в други държави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
Ango
преди 8 години
А бе този Юнкер защо не предложи на гърците неговия опит за данъчни референции на крупни международни компании - по 1% , само и само да се регистрират в Гърция. Тогава Гърция ще стане Люксенбург на Балканите . А *** не би...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 2
driverf1
преди 8 години
Моабет да става,ама за тези 6 месеца дали Ципрас не катастрофира икономиката на Гърция.....?Преди той да дойде на власт всички икономически показатели на икономиката са били горе/долу в границите на изискванията на кредиторите.....,а сега къде са.....?Както пише в една друга статия.....,че българските политици,които са подкрепяли Ципрас са се дистанцирали от подкрепата на Сириза като споменават....."дистанцират се от този ЕКСПИРИМЕНТ.....".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 12
Моабет да става
преди 8 години
Да гледат и да се учат нашите политици. Не се навежда. Бори се ползва всяка възможност да помогне на народа. Обещал е и си държи на думата. Ако референдума каже "Да" за условията на тройката ще подаде оставка и друг да се нагърбва с плащанията.Сега някой ще каже като са яли и пили гърците сега да плащат. Ще е прав, но не Ципрас и Варуфакис са взимали парите. Те са от 6 месеца заемите са от много по отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
driverf1
преди 8 години
"Така за първи път в историята на МВФ една развита икономика ще изпадне в неизпълнение на дълга, поставяйки Гърция в същата категория, в която попадат Зимбабве, Судан и Куба......".Явно толкова е била развита.....Абе Юнкер.....,ти мъж ли си.....?Не ти ли е останал малко авторитет.....,самочувствие.....?Стига им се моли.....Поогледай се малко около Гърция.....,все още има с по-лошо финансово състояние съседни страни (визирам България.....).....Нашите политици и на 1/10 по-малко биха се съгласили и ще целуват ръка.....,нашите пенсии и заплати са много по-малки все още от гръцките.....,дай шанс и на българските пенсионери да се порадват на годините които са им останали.....и ние искаме добър живот.....На кого ли говоря.....,та кой ли ще ме чуе.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 8 години
1+ Трябва да се каже че са направили всичко и от всички страни .И Ципрас ще излезе чист , дори герой , че не е отстъпил и на йота .Няма виновни освен народа на Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 17 rate down comment 0
bertram
преди 8 години
Според мен тоя цирк го е част от кратката кампания до неделя. Показва на гърците, че ЕС ще помага ако кажат ДА...едва ли някой очаква Ципрас да клекне...по-скоро му мажат ските за деня след референдума.Цирк, но за съжаление 100% ще има някой изяден от публиката в края
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 3
993
преди 8 години
Point of no return... Юнкер просто иска да не бъде обвиняван, че е шантажирал гърците и ще опитва до последния момент, но ще бъде криво разбран, защото никога не знаеш какво мисли един грък..., той винаги се съмнява! Жалко за гърците, които станаха жертва на собствения си популизъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 4
comet
преди 8 години
Albobo76, Това за мен е *** ход на Гръцката мафия (сключвала договорите за заемите и скътала парите отдавна на спокойно място) към Гръцкия народ (дето ще плаща взетите заеми с лихвите) и към кредиторите (че ги разиграват, а това сериозните бизнесмени не уважават), както и към народите на еврозоната (от чиито данъци са се покривали дадените на заеми). Подозирам че е и със скритата благословия на САЩ за да доотслабят Европейския Съюз (за да приеме по-лесно присъединяване към САЩ), което не го прави по-малко *** ход от страна на Гръцката мафия. Как мислите това ще се отрази на отношението на обикновенните хора по света към обикновенните Гърци (при туризма, личните контакти и т.н.)?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още