IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Георгиев: Не е сериозно увеличение на капитала да се случва за 3 месеца

Трябват дискусии за необходимите промени, което ще намали напрежението на борсата, коментира Димитър Георгиев от Елана

12:00 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Бурната седмица на Българската фондова борса (БФБ – София) несъмнено повдигна много въпроси и даде повод да се говори за това какви промени са необходими за максимално прозрачен процес на търговия.

„Предстоят много дискусии. Със сигурност единият конкретен проблем, който доведе до сегашната ситуация, е твърде големият срок между регистрирането на увеличение на капитала на една компания и последващата регистрация на тази емисия на борсата. Тоест от момента, в който компанията обяви, че набира пари, след това ги набира и самата търговия с новите акции минава изключително дълъг период от време – от над два месеца. Нещо, което го няма никъде по света на развитите пазари“, коментира по Bloomberg TV Bulgaria Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в Елана Трейдинг.

Това е тема не само по линия на ребалансирането на SOFIX. “Това е и още една причина да се промени законодателството и правилата така, че много по-бързо да се случват корпоративните събития на нашата борса. Не може увеличение на капитал да се случва за три месеца. Не е сериозно, когато има IPO-та, търговията да започва месец и половина, два след това. Това са сериозни проблеми. А начините са измислени отдавна. Ние просто трябва да ги приложим“, категоричен е Георгиев.

„Колкото повече се коментира публичността на компаниите, тяхното поведение и волатилността на търговия с акциите, толкова по-добре. В резултат на тази дискусия и на тази по-висока прозрачност, ще стигнем до нивата на капиталов пазар, които искаме да видим“, обясни финансистът.

Как повлияха всички дискусии на търговията на борсата през изминалата седмица? 

„Видяхме много динамична търговия с голяма волатилност, с движение и в двете посоки. Много по-динамична от други пъти, в които сме виждали ребалансиране на SOFIX и причината е ясна. За първи път има прозрачен фонд, който следва индекса и ще е необходимо да се съобрази с промените. Видяхме поскъпване на акциите, които влизат в SOFIX и поевтиняване на тези, които излизат, което е напълно нормална реакция“, обясни Георгиев.

Той изрази увереност, че БФБ се е съобразила с методологията, която има за определяне на компаниите в индекса. „По-скоро тук е добър поводът да се повдигне въпросът за дискусия какво правим оттук нататък, за да бъде максимално прозрачен този процес. Ние считаме, че при избора на акциите, които влизат в SOFIX и са част от него, трябва да има повече прозрачност на калкулациите и сметките, които се изчисляват на база на правилата на борсата. В крайна сметка всичко без точния брой акционери е публична информация, така че ясното позициониране на тези 15 компании с конкретната пазарна капитализация и фрий-флоута публично ще успокои духовете“, коментира анализаторът.

Той определи вчерашния „Ден за акции“ като изключително динамичен и активен ден. „Видяхме голяма активност основно от съществуващи инвеститори, хора, които търгуват на пазара. Новото, което видяхме, са новите инвеститори, които откриха сметки и започнаха да търгуват български акции, Това е крайната цел на този ден. Той става все по-популярен, тази година имаше по-голям обществен шум. Българинът е една идея по-адекватен и по-информиран за това, което се случва на пазара. Цифрите го показват също. През последните седем борсови сесии преди вчерашната броят сделките на борсата варираха между 270 и 420 сделки всеки ден. Вчера те бяха почти 1100, тоест над три пъти повече от средното ниво, което е отражение на по-голямата активност от страна на инвеститорите, обясни Георгиев.

По думите му най-интересните акции по време на сесията твърдо бяха ликвидните акции от SOFIX. “Първите осем компании с най-голям брой сделки вчера бяха от SOFIX, което означава, че инвеститорите обърнаха най-голямо внимание именно на тях. Имахме клиенти, които конструираха цели портфейли от SOFIX във вчерашния ден, за да го следват“, коментира той.

Според него в продължаващите условия на много ниски лихви по банкови депозити инвеститорите търсят да пласират парите си на БФБ с дивидентни акции, получавайки доходност между 5 – 15% при поносим и изключително контролиран риск. „Гледайки исторически назад във времето, акциите на компании, инвестиращи в земеделска земя и имоти, са доказали своята устойчивост във времето и продължаваме да считаме, че те ще останат във фокуса на инвеститорите“, отбеляза Георгиев.

„Дивиденти е имало преди, има и сега. Има традиционни компании, които всяка година раздават дивидент. Има и компании, които не са чак толкова регулярни в изплащането на дивидент, но в крайна сметка компании, които растат агресивно и имат нужда от капитал, за да реинвестират печалбата си, е по-добре и е в интерес на акционерите им да не дават дивидент. Те радват инвеститорите с още по-голяма печалба под формата на покачване на стойността на акциите им. Така че борсата е и продължава да бъде място, на което се правят пари“, заяви анализаторът.

Георгиев даде и своята прогноза за движението на SOFIX, който е над 7% нагоре от началото на годината. Според него част от компаниите доста бързо поскъпнаха и е възможно да видим някаква корекция и консолидация в близките седмици и месеци, но като цяло очакванията му са за двуцифрен ръст на SOFIX до края на годината. 

Целия разговор може да видите тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още