IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФГВБ предлага Лазар Илиев и Росен Ангелчев за временни синдици в КТБ

Двамата ще заменят квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов до назначаването на постоянни синдици

12:39 | 25.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ФГВБ предлага Лазар Илиев и Росен Ангелчев за временни синдици в КТБ

Управителният съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) депозира в Софийския градски съд (СГС) молба с искане за назначаване на двама временни синдици в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това се случва на втория възможен ден, откакто са в сила промените в Закона за банкова несъстоятелност, позволяващи това.

Фондът предлага на съда да бъдат назначени Лазар Илиев и Росен Ангелчев. И двамата попадат в списъка на банковите синдици, воден от Българската народна банка, отговарят на изискванията на чл. 25 от Закона за банкова несъстоятелност и са изразили писменото си съгласие да изпълняват длъжността временен синдик на КТБ, поясняват от ФГВБ в съобщение до медиите.

От там добавят, че изборът им е направен в съответствие с вътрешните правила на ФГВБ. Илиев и Ангелчев ще заменят квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов до назначаването на постоянни синдици.

Такива може да има едва след като започне производството по несъстоятелност на КТБ. То се бави поради обжалването на решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката от нейните акционери.

Като цяло с направените през миналата седмица експресни промени в Закона за банкова несъстоятелност се допуска временните синдици да бъдат назначени и за постоянни.

Илиев и Ангелчев ще могат да отменят сделки, да издирват имущество на КТБ, да назначат международна разследваща компания и други функции, които ще им позволят да възстановят в максимална степен активите на банката и като цяло – да не се допуска увреждане на масата на несъстоятелността.

Всички действия, предприети от временните синдици по отношение на банката, Фондът ще обявява ежеседмично на своята интернет страница.

В момента законът предвижда постоянните синдици да създават месечни отчети и да ги представят пред ФГВБ. Отчетът ще се изпраща до министъра на финансите и ако той прецени, че синдиците нарушават правомощията си, може да иска тяхната смяна.

Кои са двамата временни синдици

Лазар Илиев притежава многогодишен опит като юрист в банковата сфера. До предлагането му за временен синдик на КТБ Илиев работи като главен секретар на Сметната палата, където преди това, между 2011 и 2014 г., е директор на дирекция „Административна дейност“. От 2002 до 2010 г. работи в Централна кооперативна банка, първоначално като директор на дирекция „Правна“, а през последните шест години - като член на Управителния й съвет и изпълнителен директор.

В периода от 1993 до 2002 г. Илиев е главен юрисконсулт и директор на дирекция „Правна“ в Първа инвестиционна банка АД. Преди това, от 1989 до 1993 г., е работил като юрист в управление „Правно“ на БНБ. От 1988 до 1989 г. е бил стажант-съдия в Софийския окръжен съд.

Лазар Илиев е магистър по право от СУ „Климент Охридски“. Притежава квалификация от Austrian Bankers College. Притежава високи организационни умения и компетенции в областта на правото, икономиката, финансите и управлението на работните процеси, придобити в хода на професионалното му развитие. Владее английски и руски език, добавят от ФГВБ.

Съдейки по биографията му, Росен Ангелчев също притежава богат опит като юрист. До предлагането му за временен синдик Ангелчев е държавен експерт в дирекция „Енергийна сигурност“ в Министерството на енергетиката, където работи от началото на 2015 г. От 2004 до 2015 г. работи в Министерството на икономиката, където заема различни позиции – началник на отдел „Ликвидация“ (2004-2006 г.), зам.-председател на Борда на директорите на „Вазовските машиностроителни заводи“ ЕАД (2005-2006 г.), главен експерт в отдел „Капиталови пазари и преструктуриране“ към дирекция „Корпоративно управление и преструктуриране“ (2006-2008 г.) и държавен инспектор в дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ (2008–2015 г.).

От 2002 до 2004 г. работи в АК „Балкан“ (в несъстоятелност) първоначално като главен юрисконсулт, а впоследствие като ръководител направление „Задгранични представителства“. Бил е помощник-синдик в БСИ „Минералбанк“ АД (в несъстоятелност) през 2000-2001 г.

Между 1997 и 2000 г. е главен юрисконсулт в Частна земеделска и инвестиционна банка АД (в несъстоятелност), а от 1992 до 1997 г. е юрисконсулт в Първа частна банка АД. Професионалната си дейност започва в Министерството на външните работи.

Росен Ангелчев е юрист по международно право от Московския институт по международни отношения. Притежава добри ръководни умения и опит в областта на несъстоятелността и ликвидацията на търговски дружества. Владее английски и руски език.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още