IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът отхвърли искането на ФГВБ за назначаване на временен синдик в КТБ

Законът за банковата несъстоятелност не допуска такава мярка на тази фаза, аргументира се Софийският градски съд

17:56 | 12.03.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Съдът отхвърли искането на ФГВБ за назначаване на временен синдик в КТБ

Искането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) за назначаване на временен синдик на Корпоративна търговска банка АД (КТБ) е било отхвърлено днес от Софийския градски съд (СГС), съобщи Фондът.

Съдия Иво Дачев е посочил следното основание – „назначаването на временен синдик не е сред мерките, които действащият към настоящия момент особен Закон за банковата несъстоятелност допуска да бъдат наложени в тази фаза. Следователно, щом специалният закон не предвижда разпоредба аналогична на тази на чл. 629а, ал. 1 от Търговския закон, приложимо в общото производство по търговска несъстоятелност, то основание за уважаване на молбата на ФГВБ в случая липсва.“  

Искането на ФГВБ, внесено в съда вчера, е породено от факта, че поради обжалване на акта на Българската народна банка за отнемане на лиценза на КТБ производството по несъстоятелност е спряно с определение на съда.

Продължилият няколко месеца административноправен спор обезсмисля основната цел на производството по банкова несъстоятелност, а именно - „да осигури във възможно най-кратък срок справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на банката“.

Забавянето на откриването на производството по несъстоятелност на КТБ АД неминуемо води до намаляване стойността на активите на банката и съответно до намаляване на размера на средствата, които ще се възстановят, посочват от Фонда.

Предвид на гореизложеното и с цел да се защитят по-добре интересите на кредиторите на КТБ и в качеството си на най-голям кредитор на банката като лице, суброгирало се в правата на вложителите на КТБ до размера на гарантираните им по закон суми, ФГВБ поиска предварително назначаване, на основание чл. 629а, ал. 1, т. 1 от Търговския закон, на временен синдик с правомощията по чл. 635, ал. 1 от Търговския закон.

Още новини за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Аве тия кво се формализират толкова? Главният защитник на законите нали даваше съвети законите ДА НЕ СЕ ГАЗЯТ, а ДА СЕ НАДСКАЧАТ? Още повече, че това ще бъде оценено по достойнство от Когото трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още