IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ реагират спокойно на ситуацията в Гърция*

Минорното настроение преобладава, но не е толкова изразено в сравнение с фондовите пазари на Балканите, в Европа и Азия

12:59 | 29.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Индексите на БФБ реагират спокойно на ситуацията в Гърция*

Индексите на Българската фондова борса не реагират съществено на случващото се в Гърция за разлика от борсите в региона и в Европа, които стартираха търговията в понеделник с резки понижения, и Азия, където пазарите затвориха на червена територия.

До обяд индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачва с едва 0,02% до 482,66 пункта, след като започна сесията с леки понижения. BGTR30 добавя 1,73% към стойността си до 400,63 пункта. Ако индексът задържи това ниво, той ще запише първото си затваряне над границата от 400 пункта от 8 май насам.

Широкият BGBX40 за момента е надолу с 0,19% до 95,70 пункта. Секторният бенчмарк BGREIT спада с 0,61% до 92,84 пункта.

Ситуацията на българския капиталов пазар контрастира – или поне не е толкова отчетлива – спрямо резките спадове за индексите на водещите борси в Европа, отбелязали понижения в интервала 2%-4% в първите часове на търговията.

Не по-различна е ситуацията в съседна Турция, където основният бенчмарк ISE 100 се понижава с 1,2%, в Румъния – където BET губи 1,89%, и Сърбия, където BELEX спада с 1,4 на сто.

В първите минути на търговията в понеделник БФБ съобщи, че разширява с 30% ценовите диапaзони, които предизвикват прекъсвания за нестабилност, във връзка с чл. 47, ал. 9 от част IV от правилника на борсата и поради високата волатилност на световните финансови пазари. Малко по-късно обаче пазарният оператор отмени решението си и върна ценовите диапазони в стандартните нива, които са описани в чл. 47, ал.1-8 от част IV от правилника на борсата

Припомняме, че борсата и банките в Гърция остават затворени до 6 юли. Фондовият пазар и кредитните институции най-вероятно ще отворят отново след провеждането на референдума в страната, насрочен за 5 юли.

Малко след 12 часа оборотът на регулиран пазар възлиза на 434,43 хил. лв. Сключените на БФБ-София сделки са 177 с 38 емисии акции. Превес обаче взимат поевтиняващите, което е признак за минорното настроение сред пазарните участници. Книжата на 19 компании губят от стойността си, на 11 – поскъпват, а на други 8 са без промяна.

Лидери по оборот засега са Синергон Холдинг АД – с 272,2 хил. лв., и Първа инвестиционна банка – със 74,7 хил. лв.

Синергон се оказва най-губещото дружество сред тези с оборот над 5 хил. лв. Акциите на холдинга поевтиняват с 5,4% до 1,05 лв. за брой.

По спад следват Софарма и ПИБ – с 1,2% до 3,05 лв. и 1% до 2,40 лв., съответно. Банката е лидер по брой сключени сделки до момента – 64, следвана от Централна кооперативна банка с 14.

Сред компаниите с оборот над 5 хил. лв. най-силно поскъпват акциите на Топливо АД – с 9,8% до 4,36 лв.

Софарма Трейдинг АД губи 0,18% от пазарната си капитализация след новините за 22% спад на брутната печалба през май.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

* Информацията е актуална към 12:20 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Boncho
преди 8 години
Те индексите ни реагират спокойно на каквато и да е ситуация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Boncho
преди 8 години
Те индексите ни реагират спокойно на каквато и да е ситуация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още