IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси се заразиха от гръцката криза

Отстъпленията са факт въпреки понижението на лихвите през уикенда в Китай

10:35 | 29.06.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Азия очаквано поеха надолу в понеделник под натиска на кризата около Гърция. Отстъпленията дойдоха, въпреки че през уикенда Китайската централна банка понижи за четвърти път от ноември насам лихвите в Поднебесната империя.

Китайският индекс Shanghai Composite удари повече от двумесечно дъно, губейки над 3 на сто. Централната банка в Пекин отново понижи лихвите в поредно усилие да съживи вялата икономика. От неделя едногодишните лихви намаляха с 0,25 процентни пункта до 4,85 на сто при кредитите и до 2% при депозитите.

Мярката, обявена ден след впечатляващия срив на Шанхайската фондова борса с над 8 на сто, цели да насърчи банките да увеличат кредитирането, което намаля с близо 20% за две седмици.

Японският индекс Nikkei 225 докосна повече от едноседмично дъно, след като йената спечели позиции спрямо долара и еврото.

Пазарът реагира и на макроданните от страната. Продажбите на дребно в Япония се повишиха с 3% на годишна база през май според данните на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността. Резултатът надхвърли пазарните очаквания за 2,1 на сто ръст, но остана под покачването с 4,9% през април.

Друг доклад от страната показа, че японското промишлено производство е спаднало с 4% на годишна база през май. Спадът е по-голям от прогнозите за понижение с 2,3%. Измерено на месечна база пък, производството в Страната на изгряващото слънце отстъпи с 2,2 на сто при очаквания за 0,8 на сто спад.

Финансовите дружества Mizuho Financial и Mitsubishi UFJ Financial Group изтриха по повече от 3%, докато Nomura Holdings загуби 2 на сто.

В Австралия S&P ASX 200 достигна най-ниското си ниво от 23 януари. Книжата на BHP Billiton поевтиняха с 2 на сто, докато тези на четирите най-големи кредитора се сринаха с между 2,3% и 3,1%.

Производителите на енергия също поеха надолу, като Woodside Petroleum и Santos спаднаха съответно с 2,4% и 1,4%.

Водещият южнокорейски индекс KOSPI завърши на едноседмично дъно. Сред най-големите губещи бяха брокерски къщи, като капитализацията на Samsung Securities се сви със 7,5%.

В технологичния сектор акциите на LG Electronics се сринаха с 4,8% до най-ниското равнище в последните близо 11 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още