IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъмночервено начало на седмицата за пазарите в Европа*

Инвеститорските нагласи са под натиск поради покачващата се възможност Гърция да напусне еврозоната

11:03 | 29.06.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските акции отстъпват в началото на новата седмица, каквито бяха и очакванията, след като гръцката криза навлезе в нова фаза – банкова ваканция, затваряне на фондовия пазар и предстоящ контрол върху капитала, за да се предотврати масовото изтичане на средства от страната.

Водещият германски индекс Dax трябваше да преглътне в началото на сесията срив от 421 пункта (3,7%) до 11 071 пункта. Временно водещият бенчмарк падна и над 4,4% до 10 964 пункта. 

В Париж CAC 40 загуби 3,8 на сто до 4863 пункта. Борсата в Амстердам се срина с 4,1 на сто, а италианският индекс FTSE MIB преглътна загуба от 4,9 на сто. Във Великобритания водещият индекс FTSE падна с 2,2 на сто. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 50 се срина с 3,8 на сто до 3485 пункта.

Сред отделните компоненти във Франкфурт най-слабо се представят банковите акции. Книжата на Commerzbank се сриват с 6,5 на сто, тези на Deutsche Bank - с 6,4 на сто. Пазарната капитализация на Deutsche Telekom, която има дял във водещия гръцки телекомуникационен оператор OTE, се срина с 5,1 на сто.

Търговията с книжата на няколко италиански банки не стартира в понеделник, след като предварителните заявки за разпродажби бяха толкова много, че системата не успя да се справи с обработването им.

Теоретичните цени на книжата на италианските банки – цените, по които те щяха да започнат търговията – кръжаха около загуби в диапазона 8-10% в началото на търговската сесия.

В неделя ръководителят на Италианската банкова асоциация Антонио Патуели отхвърли страховете от зараза на италианските кредитори, посочвайки, че местните банки имат експозиции в Гърция за по-малко от 1 млрд. евро.

Мястото на Гърция в еврозоната вече виси на косъм след бурния уикенд, в който последните опити за преговори между Гърция и нейните кредитори се провалиха. Това накара Европейската централна банка да замрази спешното финансиране за банките в средиземноморската страна.

Въпреки предварителните уверения от правителството, че няма да има лимити за теглене, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в неделя, че централната банка на страната е била принудена след хода на ЕЦБ да препоръча неработен ден за кредиторите и контрол върху капитала – тегления от банкомати от максимум 60 евро на ден.

Останала без средства в държавната хазна, Гърция се очаква да не успее да плати във вторник вноската от 1,6 млрд. евро по дълга към Международния валутен фонд.

След като разговорите с кредиторите се провалиха, Ципрас призова за свикването на референдум за спасителната програма на страната, който ще се проведе на 5 юли.

Гърците ще гласуват дали да се приемат новите условия по спасителната програма, предлагани от международните кредитори. При вот против предлаганите мерки Атина най-вероятно ще бъде принудена да излезе от еврозоната, което ще е прецедент в 16-годишната история на валутния блок.

На макроикономическия фронт пазарът очаква данните за доверието на бизнеса и потребителите за юни.

*Актуално към 10,50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
IvoDim
преди 8 години
Начи си е за купуване. Предвид че щетите ще бъда по-малки от тези които причини Лемон. Сичко е ок. Важното е да има волатилност. Иначе парете ще са по малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Graf
преди 8 години
За сметка на това БФБ е в еуфория. :) Това ако не е продукт на националния характер, здраве му кажи. Па после не сме били в паралелни реалности. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още