IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Николов: Дано роудшоуто на БФБ в Лондoн не бъде просто „скучновата сбирка“

Финансистът от Еврофинанс не скри скептицизма си по отношение на решението на борсата да създаде нов борсов сегмент BSE International

18:34 | 18.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Обичайна търговия в един необичаен ден за Българската фондова борса (БФБ – София).

Бърз поглед към сесията – оборот от 781,3 хил. лв. и предимно понижения на индексите. SOFIX изтри 0,37% от стойността си, BGBX40 се понижи с 0,27%, равнопретегленият BGTR30 отписа 0,32%, като единствено секторният BGREIT записа ръст от 0,56%.

„Традиционните вече среднодневни обеми остават притеснително ниски, ако изключим от калкулациите спорадичните, предварително договорени сделки, при които се прехвърлят по-големи пакети финансови инструменти. Достатъчно основателна причина да обърнем поглед към усилията за имплементиране на мерките, заложени в Стратегията за насърчаване на капиталовия пазар", коментира пред Investor. bg Павел Николов от ЕвроФинанс.

Събитието с голямо „С“ е днешното представяне на БФБ в Лондон, където борсата презентира българския капиталов пазар пред чуждестранни инвеститори. На събитието присъстват представители на част от големите публични компании в страната. "Маркетинговата офанзива е сред ключовите мерки, заложени в стратегията. Любопитни в този аспект ще бъдат първоначалните отзиви и впечатления и то не толкова от наша страна, колкото от страна на чуждестранните участници в събитието и на потенциалните инвеститори“, заяви Николов.

„На второ място ще бъдат конкретните действия под формата на инвестиции и увеличаване на оборота на борсата, макар че, погледнато реалистично, това едва ли ще се случи през следващите няколко месеца“, отбеляза финансистът.

По думите му най-важното е това роудшоу да не се превърне в „скучновата сбирка“, на която „отегчени бизнесмени слушат скучни презентации и с нетърпение очакват обявяването на паузата за кафе“.

Той не скри и скептицизма си по отношение на решението на БФБ да създаде нов борсов сегмент BSE International, на който ще се търгуват чуждестранни финансови инструменти, листнати за търговия на друг регулиран пазар от ЕС.

„На пръв поглед – нелоша инициатива. На втори – отчаян ход за решаване на хроничните проблеми на родната борсата, свързани с липсата на достатъчно добри инструменти и компании за инвестиране и недостатъчната ликвидност“, открито посочи проблемите той. 

Николов припомни, че една от мерките за справяне с проблемите на капиталовия пазар в страната, описани в стратегията, беше именно увеличаване на набора от финансови инструменти, търгувани на БФБ.

„Листването за търговия на БФБ на акции на първокласни европейски компании е вероятно по-сигурният и бърз начин за постигане на желания ефект, но остава въпросът дали това е правилният начин“, коментира той.

Сред най-печелившите компании в днешната сесия е Алтерко с ръст в цената на акциите от 2,4% до 2,35 лв. На второ място е Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с повишение от 1,3% до 2,32 лв., следван от Зърнени Храни България, чиито акции поскъпнаха с 1,1% до 0,37 лв.

От страната на губещите са Хидропневмотехника АД със спад от 11,1%, София Комерс - Заложни къщи  с понижение от 3,5% и Елана Агрокредит на трето място с 2% поевтиняване на цената.

Лидер по оборот е Холдинг Варна с над половината от изтъргувания обем за деня – 494,5 хил. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
ceneto
преди 6 години
http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sled-spiraneto-na-privatizaciiata-dyrjavata-shte-razviva-bfb-239362/е значи няма големи шасове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Борсата няма да се оправи, докато не се приватизира! Само продажба на сериозен чужд оператор и интегрирането ни с него! Другото е агония вече 9-годишна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още