IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софарма официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика

С придобиването на мажоритарния пакет акции Софарма е една стъпка по-близо до присъединяването на Медика във фармацевтичната група, ако това е целта

18:03 | 26.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Софарма официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика

Софарма АД официално се сдоби с контролния пакет акции в Медика АД, съобщава фармацевтичната компания чрез БФБ-София.

Това се случва, след като Софарма купи 3 080 000 акции на производителя на превързочни материали, лекарствени средства и медицински изделия за аптеки и болници, представляващи 30,59% от капитала на Медика, и увеличи участието си до 66,72%.

Продавач бе Доверие Капитал АД, дъщерното дружество на Доверие Обединен Холдинг АД. След сделката Доверие Капитал намали дела си в Медика до 29,61%, а Софарма го увеличи от предишните 36,13 на сто.

Сделката мина на пода на БФБ на 22 октомври при цена от 3,5 лв., или без промяна в цената. Така стойността й възлиза на 10,78 млн. лв.

С придобиването на мажоритарния пакет акции Софарма е една стъпка по-близо до присъединяването на Медика към фармацевтичната група.

През март, когато Комисията за защита на конкуренцията разреши на Софарма да придобие дял в Медика, от фармацевтичното дружество посочиха, че е възможно и вероятно след провеждане на търговото предложение и в зависимост от резултатите му на един по-късен етап да се пристъпи и към преобразуване на Медика чрез вливането й в Софарма.

Това може да се случи, ако до 14 дни Софарма не намали дела си от 66,72%, който надвишава две трети от гласовете в общото събрание на акционерите в Медика. Ако все пак Софарма понижи дела си, то няма да се стигне до търгово предложение.

Според Закона за пазарите на финансови инструменти „лице, което придобие пряко или чрез свързани лица повече от една трета от гласовете в общото събрание на публично дружество, в което няма лице или лица, притежаващи пряко или чрез свързани лица над 50 на сто от гласовете в общото събрание, е длъжно в срок 14 дни от придобиването, съответно - в едномесечен срок от вписването в Търговския регистър на преобразуването или намаляването на капитала, когато преминаването на прага е в резултат на преобразуване или в резултат на обезсилване на акции, да регистрира в Комисията за финансов надзор търгово предложение към останалите акционери с право на глас за закупуване на техните акции и/или за замяната им с акции, които ще бъдат издадени от предложителя за тази цел, или да прехвърли необходимия брой акции, така че да притежава пряко или чрез свързани лица по-малко от една трета от гласовете в общото събрание на дружеството“.

Днес няма сделки с акции на Медика АД, докато след 24 сключени сделки книжата на Софарма поевтиняха с 0,67% до 2,652 лв. за брой.

Свързани компании:

Медика АД(5MA)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още