IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX приключи бурната седмица на 8-годишен връх

През седмицата акциите на Еврохолд поскъпнаха с 20%, а тези на Индустриален холдинг България отписаха 16,95% от цената си

18:47 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на най-ликвидните компании SOFIX приключва бурната седмица на 8-годишен връх, като нарасна с 1,71% и затвори на най-високото си ниво от 21 октомври 2008 г.

Основният индекс на БФБ приключи сесията на 634,98 пункта. По-широкият BGBX40 нарасна с 1,30% до 125,40 пункта. Секторният BGREIT прибави 0,23% до 108,56 пункта, а BGTR30 се повиши с 1,32% до 503,47 пункта.

За седмицата SOFIX нарасна с 2,5%, като стартира на 619,460 и финишира на 634,98 пункта.

Печелившите компании  в петък бяха над три пъти повече от губещите, като акциите на 35 дружества повишиха цената си, книжата на 10 компании поевтиняха, а на 7 останаха без промяна.

Като цяло новото дружество в SOFIX Еврохолд прибави 9,5% към цената на акциите си и стана най-печелившата компания за деня. Ръстът за седмицата е с 20%.

В същото време най-губещата компания е Индустриален холдинг България, която в петък отписа 8,1% от цената на книжата си, а за седмицата понижението е с 16,95%.

Традиционно разместванията в състава на бенчмарка водят до поевтиняване на изключените и до поскъпване на включените в индекса акции, коментира пред Investor.bg финансовият анализатор Петър Пешев от Bull Trend Brokerage.

"Тези процеси се усилват още повече при наличието на индексни фондове, които се стремят да репликират динамиката на SOFIX", обясни той. 

Борсово-търгуваният фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи поръчка за записване на нови 1,9 млн. дяла, с което общият брой на издадените от индексния фонд дялове нараства до 25,2 млн., при нетни активи на фонда от 27,5 млн.лева (към 16 март).

Именно нарастващият размер на активите на фонда и последващите ребалансиращи покупки и продажби бяха в основата на повишените обороти и цени през седмицата. Оборотът достигна 10,8 млн. лв. От SOFIX само 4 компании понижиха цената си, а останалите 11 компании отчетоха ръстове. Най-голямо повишение отчете Стара планина холд  - 8,56%. Следват ТБ Първа Инвестиционна Банка с 7,07% и М+С Хидравлик АД с 6,76%. 

Въпреки скромните борсови обороти и нива, спрямо предкризисните им стойност, се наблюдава засилващ се интерес на инвеститорите към българския капиталов пазар. Поскъпващите акции увличат нови участници, т.е. налице е инерционност. Този процес е подпомаган и от ниските лихви по банковите депозити, каза още Петър Пешев.

Графика: Седмичното движение на SOFIX

Бурната седмица на борсата несъмнено повдигна много въпроси и даде повод да се говори за това какви промени са необходими за максимално прозрачен процес на търговия. 

Днес Комисията за финансов надзор (КФН) препоръча на БФБ – София в кратък срок да започне процедура за изменение на правилата за изчисляване на индексите на борсата с цел повишаване на тяхната прозрачност, подобряване на оповестяването при прилагането им, недопускането на спорни тълкувания от инвестиционната общност, както и на включването в индекса на неликвидни компоненти и повишаването на доверието в капиталовия пазар като цяло.

Това е резултатът от извършената проверка на КФН, започнала след разследване на Investor.bg, което разкри, че начинът, по който бе ребалансиран основният индекс SOFIX в края на миналата седмица, е неправилен или най-малкото нелогичен. 

От своя страна БФБ запази позицията си, че не са налице предпоставки за преразглеждане на решението, с което се определя съставът на индекса SOFIX за следващия шестмесечен период. 

Ръководството на Борсата е на позиция, че новият състав на SOFIX няма да бъде променен и влиза в сила от 20 март. В същото време борсовият оператор изрази готовност в едномесечен срок да представи проект на нови правила. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още