IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира търгът за обща платформа на борсите в България, Македония и Хърватия

Заложената стойност на електронната система за извършване на поръчките е 250 000 евро

11:43 | 27.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Стартира търгът за обща платформа на борсите в България, Македония и Хърватия

Aкционерното дружество, учредено от фондовите борси на България, Македония и Хърватия (SEE Link), стартира търг за изграждане на електронна система за извършване на поръчките, съобщи БФБ. Обявлението може да бъде разгледано на www.see-link.org и на bit.ly/see-link-gpn-ebrd.

През май трите борси създадоха общата компания (с равни дялове) със седалище в Скопие, която ще създаде регионална инфраструктура за търговия на ценни книжа с цел фондовите борси в България, Македония и Хърватия де интегрират пазарите си.

През юли Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и See Link сключиха споразумение, според което банката се ангажира да предостави безвъзмездна помощ за въвеждане на електронната система.

Заложената стойност на електронната система в обявлението е 250 000 евро. Същинската тръжна процедура се очаква да започне през оставащите два месеца до края на 2014 г.

"Полагаме всички усилия нашият общ проект да заработи максимално бързо и да носи ползи на всички участници в него", коментира Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса - София.

Управителният комитет към SEE Link се е срещнал в Скопие миналата седмица, за да обсъди по-нататъшното развитие на проекта. На заседанието е било решено, че до края на годината проектът ще бъде представен на членовете на участващите фондови борси чрез серия от събития, които ще включват местните пазари.

Планира се през следващата година да се внедри технологично решение, което да осигури извършването на поръчките. Чрез създаването на единна точка за достъп, членовете на всяка от трите борси ще имат възможност да подават поръчки за изпълнение към членовете на останалите посредством стандартен интерфейс. Сетълментът на всички сделки, сключени по този начин, ще се осъществява по досегашния ред, тоест – по сметки в местните депозитарни и клирингови институции.

 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Спящият бик
преди 9 години
Тази платформа ще замени ли стария COBOS, или ще функционира паралелно с него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Кой ти.. да се интегрираш с Макетата и Хърватите?Да бяхме пробвали с Румъния, ама къде ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още