IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сушата на БФБ се задълбочава

Дори за индивидуалните инвеститори е трудно да отварят и затварят позиции, констатира Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

17:34 | 15.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Сушата на БФБ се задълбочава

Индексите на БФБ се повишиха в днешната сесия при нисък оборот, както следва: SOFIX (+0,5%) до 472,78 пункта, BGBX40 (+0,5%) до 94,13 пункта и BGTR30 (+1,1%) до 386,69 пункта. Имотният BGREIT остана без промяна на ниво от  94,77 пункта.

„На БФБ сушата при търговията с акции на български компании се задълбочава допълнително и от летния отпускарски сезон. Търговията с повечето акции от индекса на „сините чипове“ SOFIX е толкова неликвидна, че представлява сериозна трудност дори за индивидуалните инвеститори да отварят и затварят позиции. Лятното униние на борсата дори подмина важната информация, че износът на България за ЕС се възстановява силно през първите месеци на годината. Износът е основен фактор за развитието на българската икономика и в частност за резултатите на голяма част от компаниите, търгувани на българската борса. Ако тази тенденция се запази, през есента можем да видим известно оживление и на родния пазар“, коментира за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

Търговията с акции на БФБ днес възлезе на само 121 хил. лв., като над една трета се дължеше на Адванс Терафонд (0%) – 41 хил.

АДСИЦ-ът е закупил 2 640 дка земеделска земя през юни. До момента са договорени за продажба на финансов лизинг земеделски земи за 1 487 дка.

С оборот над 10 хил. бяха още София Комерс – Заложни къщи, привилегировани (-0,1%) – 17 хил., Софарма (+0,6%) – 15 хил., Химимпорт (+1,2%) – 10 хил. и ЦКБ (-0,5%) – 7 хил.

На регулиран пазар се сключиха сделки с 35 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/14, а при 5 позиции нямаше промяна.

Книжата на Трейс Груп поскъпнаха с 2%. Холдингът ще участва в укрепването на транзитни газопроводи за Гърция и Македония, като ще бъдат изградени трайни защитни антикорозионни съоръжения.

"Европейските пазари сега наблюдават гръцката сага с повишено внимание. Още от края на миналата седмица инвеститорите са положително настроени и индексите на водещите фондови пазари възстановиха загубите, породени от ескалацията на гръцката криза. Дълговите проблеми на Стария континент обаче съвсем не свършват с Гърция. Италия и Франция имат по същество същите проблеми с малки вариации. Нежеланието на тези две страни да проведат дълбоки реформи в социалните и данъчните си системи поставя под въпрос икономическото и финансовото здраве на цяла Европа. Докато гръцкият публичен дълг се измерва в милиарди евро, то при другите две страни говорим за трилиони, които са непосилна тежест и за европейските институции при необходимост от спасяване и представляват реална заплаха за оцеляването на валутния, а може би и на целия Европейски съюз. Макар това да не е непосредствена заплаха, дълговите кризи имат тази особеност, че привидното спокойствие много бързо може да се смени с опустошително земетресение", допълва Владимиров.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Ама за какво бе братя, за какво да купуваме акции на български компании...обяснете ми??? Някой гуру да започне така изречението: "Купувай български акции, защото...." и да го завърши с едно от:1. Ликвидни са2. Предлагат голям доход/риск3. Имат голям фрии флоут и диверсифицирани собственици4. Отчетите на компаниите са "медец"5. Познавам мажоритара, а той е много готин пич7. трябва да си оправя играта и ще ти платя комисионна6. За бога, купувай! Който разбира тук се спира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още