IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-скъпите офиси в света са основно в Азия

Възстановяването на световната икономика ще покачва допълнително и разходите за наем на офиси

10:08 | 07.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	В световен мащаб разходите за първокласните офиси са се покачили с 2,5% на годишна база. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

В световен мащаб разходите за първокласните офиси са се покачили с 2,5% на годишна база. Снимка: архив, Ройтерс

Азия продължава да заема лидерските позиции по отношение на най-скъпи офис локации. Това става ясно от изследване на консултантската компания CBRE на база на разходите за наем и поддръжка на офис, цитирано от WorldPropertyJournal. Според него седем от десетте най-скъпи бизнес локации се намират в Азия.

Въпреки това лондонският квартал Уест Енд остава с най-високите цени за наем на офиси. Там общите годишни разходи (за наем и поддръжка на помещенията) са близо 3000 долара на кв. метър.

След Уест Енд в списъка е централната част на Хонконг, където разходите за поддръжка и наем са около 2700 долара на кв. м на година. Пекин е на трето място, като разходите за офис на улицата, на която са концентрирани финансовите институции, са 2130 долара на кв. м. На четвърто място отново е китайската столица, но с централния бизнес квартал, където разходите възлизат на малко над 2000 долара на кв. м. На пето място е Москва, където за наем и поддръжка на офис отиват по 1775 долара на квадратен метър годишно. Топ 10 се допълва от бизнес квартали в Ню Делхи, Хонконг, лондонското Сити, Токио и Шанхай.

Промяната в цената за поддържане и наем на първокласните офиси е показателна, че възстановяването на световната икономика продължава да е на различни скорости. В световен мащаб разходите за първокласните офиси са се покачили с 2,5% на годишна база. Те са се повишили най-силно в Америка – с 4,1 на сто, както и в Азиатско-тихоокеанския регион – с 2,8 процента.

"Очакваме постепенното възстановяване на световната икономика да продължи, като това ще доведе до по-високи цени на наемите и допълнително намаление на свободните офис площи при повечето от пазарите в краткосрочен план“, обяснява Ричард Баркъм, главен икономист в CBRE.

"В тази среда ние очакваме разходите за поддръжка да продължат да се покачват още спрямо сегашните им нива, като това ще ограничи допълнително възможностите за наемателите. Основните фактори за намирането на наематели на офисите ще останат предлаганите в сградите технологии, гъвкавост и качество, както и разбира се, тяхната локация. Отделно наемателите ще търсят начини да ограничат разгодите си, както и да подобрят производителността си", обяснява още той.

CBRE следи разходите за наем и поддържане на офиси на 126 пазара по света. В топ 50 на най-скъпите офис локации са 20 пазара от Азиатско-тихоокеанския район, още толкова от Европа, Близкия изток и Африка и 10 от Северна и Южна Америка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още