IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наемите на офиси в САЩ продължават да се покачват

Заетите площи в сградите достигнаха рекордно ниво за последните седем години

18:02 | 05.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Новопостроените офис сгради в САЩ през 2014 г. са били с обща разгъната площ от малко над 2,4 млн. кв. м. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Новопостроените офис сгради в САЩ през 2014 г. са били с обща разгъната площ от малко над 2,4 млн. кв. м. Снимка: архив, Ройтерс

Наемодателите на офиси в САЩ завършиха 2014 г. с най-голямо нарастване на заетостта на площите от 2007 г. насам. Това е сигнал, че пазарът набира скорост след бавното възстановяване от последната рецесия. Заетите офис площи в страната са се увеличили нетно с 1 млн. кв. метра само през последното тримесечие на 2014 г., което е най-доброто постижение след третото тримесечие на 2007 г., сочат данните на анализаторите на пазара на недвижими имоти Reis Inc., цитирани от агенция Bloomberg.

Покачването е индикатор, че свободните площи през 2015 г. може още да намалеят, щом работодателите наемат нови служители и усвояването на офис площите е по-голямо от новото строителство, а това принуждава наемателите да наемат площи в по-големи сгради. Търсенето на офис площи основно се увеличава заради технологичния сектор и енергийните компании, които поддържат търсенето през последните години, обяснява Райън Северино, който е старши икономист в Reis.

По думите му наемите са се покачили с 3% през 2014 г. Пазарите с най-добри приходи от наеми пък са били тези в Сан Хосе, Сан Франциско и Хюстън, където наемите са се покачили значително над това ниво.

Възстановяването на пазарите даде нов тласък и на сделките с имоти, като пример за това е продажбата на офиси в Силициевата долина, която направи преди месец най-големият частен инвеститор в имоти Blackstone Group. Дружеството продаде офис сгради на Hudson Pacific Properties за 3,5 млрд. долара. Продажбите на офис сгради само в Сан Франциско надхвърлиха 7 млрд. долара за деветмесечието на 2014 г. Това е близо шест пъти повече спрямо същия период на 2013 г., сочат данните на Real Capital Analytics.

На национално ниво наемите са се покачили средно с 1,1 процента за последното тримесечие на година, спрямо предходното тримесечие, допълват от Reis.

Новопостроените офис сгради в САЩ през миналата година са били с обща разгъната площ от малко над 2,4 млн. кв. метра, обясниха още анализаторите. Индексът за свободните офис площи на национално ниво в края на миналата година се е понижил до 16,7%. Това е и най-ниското му ниво от третото тримесечие на 2009 г. насам. Докато икономиката на САЩ продължава да се развива стабилно, а възнагражденията на хората да се покачват, ще се покачват и наемите на офисите, а свободните площи ще стават все по-малко, прогнозират експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още