IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. донесе уверен ръст за пазарите на бизнес имоти в Европа и САЩ

Следващата година се очаква да поднесе още приятни изненади за играчите на пазара

16:05 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
2014 г. донесе уверен ръст за пазарите на бизнес имоти в Европа и САЩ

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се увеличиха през изминаващата година и вече никой не говори за трудни финансови времена. Редица анализатори и консултанти от имотния бизнес отчетоха една добра година при сделките с бизнес имоти. Сходна е тенденцията и на пазара в САЩ, където продължава да има подем, а търсенето на бизнес имоти остава рекордно високо.

Според последните прогнози на имотните експерти от Savills общият обем на инвестициите в бизнес имоти в 15-те европейски държави, наблюдавани от тях, може да достигне 160 млрд. евро до края на годината. Ако това стане факт, този обем ще е с 10 на сто над регистрирания за 2013 г. и най-големият от 2007 г. насам.

В почти всички държави се очаква ръст на инвестиционните обеми. Експертите прогнозират трансграничните инвестиции да се разширят допълнително, подкрепени от възстановяването на световната икономика и подобряването на фундаментите на пазара на имоти.

В същото време обемът на инвестициите в бизнес имоти в Централна и Източна Европа отбелязва ръст от 11% на годишна база през първите девет месеца на годината. Това показват последните данни на консултантската компания CBRE. В тях не са включени данните за руския пазар, който се разглежда като отделен сегмент.

Пазарът на бизнес имоти в Полша продължава да е най-желан от инвеститорите. Страната е привлякла над 1,7 млрд. евро през първите девет месеца на годината. Недостигът на първокласен продукт обаче тласка вниманието на инвеститорите към възможностите в Чехия, Унгария и Румъния. За деветте месеца обемът на инвестициите в бизнес имоти в тези страни се е увеличил на годишна база със съответно 11%, 126% и 215%.

Сериозни проблеми обаче има на руския пазар на бизнес имоти. Обемът на инвестициите в страната се е свил с 45% за периода януари-септември заради напрежението между Москва и Запада и наложените санкции срещу руската икономика.

Специалистите от Cushman & Wakefield пък очакват обемът на инвестициите на пазара на бизнес имоти в Централна Европа да достигне 7 млрд. евро. Най-голям е обемът на инвестициите през третото тримесечие в Полша, като там те са достигнали 425 млн. евро. Значителен ръст на вложенията е отчетен и в Чехия, Румъния, Словакия и Унгария. Очакванията са тенденцията за ръст на инвестициите да се задържи и през 2015 г.

Основните инвестиции в Европа са насочени към западните страни и основно към Великобритания. Компаниите продължават да влагат сериозни средства както в офис имоти, така и в ритейл сектора и индустриалните площи.

Индустриалният сегмент от пазара в Европа през тази година продължава впечатляващото си представяне. Той достигна ръст от 125% на обемите през третото тримесечие спрямо средното за петгодишен период, сочат данните на CBRE. На фона на развиващата се мрежа от пътища и нарастващото търсене на складови пространства от онлайн търговците се очаква бурно развитие на логистичния сектор. Общо 8,7 млрд. евро са инвестирани на европейския пазар на индустриални и логистични площи през първото полугодие на 2014 г., сочат данните на консултантската компания.

Според тях обемът на инвестициите в индустриални и логистични площи в Европа е нараснал с 25 на сто през първото полугодие спрямо първата половина на миналата година.

Към Великобритания продължава да е насочен най-голям дял от инвестициите в индустриални и логистични площи. През първата половина на годината на пазара на Острова са инвестирани близо 3,5 млрд. евро, което представлява 40 на сто от общия обем на инвестициите.

Значителен ръст на активността е отчетен и в Германия, Франция и Холандия. В Скандинавския регион увеличението е от 50 на сто на годишна база до 878 млн. евро – най-висок обем от 2007 г. насам, сочат данните на CBRE.

Инвестиции в търговски центрове

През последната година уверено се възстановяват и инвестициите в търговски площи, като причина за това е очакваният ръст на потребителските разходи, обясниха и консултантите от DTZ. Според последните получени данни вложенията в търговски имоти в Европа продължават да се увеличават, като за деветте месеца на годината те са се вдигнали с 47% в сравнение със същия период на 2013 г. Според доклада на DTZ обемът на инвестициите в сектора е достигнал 32 млрд. евро през деветте месеца.

Най-много сделки са сключени на пазарите във Великобритания и Германия, които формират съответно 38% и 21% от общите инвестиции в сектора. С най-голям подем пък е Южна Европа, където се наблюдава увеличение с 209% на инвестициите в търговски имоти през деветте месеца на годината. Придобиванията в региона са били за 5 млрд. евро, обясняват консултантите.

От компанията прогнозират, че инвестициите ще достигнат 51 млрд. евро до края на годината, а очакванията за 2015 г. са ръстът да продължи до 61 млрд. евро. Конкретно в изграждане и придобиване на търговски центрове се очаква да бъде вложена половината от тази сума. Още през пролетта от Международния съвет на шопинг центровете (ICSC) направиха прогноза, че бизнес средата на Стария континент ще бъде рекордно добра тази година.

Търсенето на офис площи в Западна Европа е достигнало най-високото си ниво от началото на финансовата криза, сочат резултатите от проучванията на CBRE. Според тях корпоративните наематели на недвижими имоти се връщат на пазара с нови изисквания към офис площите. През второто тримесечие на годината търсенето се е повишило с 21% спрямо първото.

В Европа като цяло усвояването на площи е нараснало с 12,2% през второто тримесечие спрямо първото, отчитат от компанията. Ръстът остава най-голям в основно в Лондон, Дъблин и Париж. Именно на пазара в Ирландия през тази година анализаторите наблюдават най-голям подем в сделките.

Великобритания и през тази година отчита известни трудности на пазара на офис площи заради повишеното търсене и по-малкото предлагане. Като цяло се запази и тенденцията инвеститорите да се насочват към основните бизнес квартали в Лондон и останалите големи градове в Обединеното кралство.

През лятото от CBRE отчетоха намаляване на нивото на незаетост на офис площите в Западна Европа. Най-забележимо бе то във Франкфурт, Брюксел, Париж и Амстердам.

Последна актуализация: 01:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още