IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2014 г. донесе уверен ръст за пазарите на бизнес имоти в Европа и САЩ

Следващата година се очаква да поднесе още приятни изненади за играчите на пазара

16:05 | 30.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
2014 г. донесе уверен ръст за пазарите на бизнес имоти в Европа и САЩ

Откъде са инвеститорите?

За последната една година международните инвеститори са вложили най-голям обем средства в бизнес имоти в Европа от началото на глобалната финансова криза, се посочва в анализ на компанията за проучвания Real Capital Analytics. Инвеститорите от държави извън Европа са купили бизнес имоти в региона на стойност 57,4 млрд. евро за 12-те месеца до края на третото тримесечие. Това формира 28% от всички регистрирани сделки през периода, като това е най-голямата им стойност от 2007 г., когато тези инвеститори са вложили 61,6 млрд. евро в придобивания на имоти.

Международните инвеститори в Европа са допринесли за общия ръст от 21% на всички сделки с бизнес имоти на континента. Анализаторите са изчислили, че от септември 2013 г. до края на август 2014 г. вложенията са достигнали 204,6 млрд. евро.

„Инвеститори с държавна подкрепа купуват големи първокласни активи или портфейли, а големи частни фондове, предимно от Северна Америка, използват капитала, събран за опортюнистични инвестиции“, коментира Саймън Малинсън, управляващ директор на RCA за Европа, Близкия изток и Африка.

Според компанията „Лондон е предпочитаната дестинация за държавните фондове, като е привлякъл 52% от инвестициите им през последните три години, оставяйки Париж далеч назад на второ място“. От компанията очакват глобалните инвестиции към Европа да продължи и през 2015 г.

Според данните на CBRE американските инвеститори са придобили активи за най-малко 15 пазара през първото полугодие на тази година. Градът с най-висока концентрация на американски инвестиции в бизнес имоти е Париж.

Бизнес пазарите в САЩ

Сходни са тенденциите и на пазара на бизнес имоти в САЩ, който продължава стабилно да се развива. Основните сектори от имотния бизнес в момента трупат приходи поради недостига на ново строителство, стабилното икономическо възстановяване и увеличаването на наемите. В същото време референтнияj лихвен процент, определен на базата на доходността по 10-годишните американски облигации, продължава да се понижава и през октомври, сочат данните на анализаторите от Economy Watch.

Като цяло стабилният икономически ръст доведе до значително увеличаване на свободните офис площи на пазара в САЩ, сочат данните на консултантската компания JLL. Така за деветте месеца на годината са били заети нови над 3,5 млн. кв. метра площи.

Търсенето на офис площи в страната е рекордно за последните осем години. Това прави още по-трудно наемането на офиси, а наемите продължава да се покачват дори с двуцифрени стойности. Според JLL именно сериозното търсене ще накара строителните компании да започнат изграждането на нови офис сгради в следващите дванайсет месеца.

В момента в бизнес сегмента в САЩ се извършват и мащабни сделки с различни имоти. Така например само в последните няколко месеца най-големият частен инвеститор в недвижимости – Blackstone, продаде офис сгради в Калифорния, както и хотел в Ню Йорк. Чрез сделките компанията продължава да трупа сериозен капитал за създаването на нов глобален фонд за инвестиции в имоти. Частната компания извърши и мащабна сделка с консорциума Kimco Realty, като продаде на него дяловете си в 39 търговски центъра в САЩ.

Сделки с бизнес имоти в САЩ направиха и няколко азиатски компании, някои от които дори стъпиха за първи път на пазара на логистични имоти в Америка.

По-рано през годината стана ясно, че банките в САЩ възвръщат позициите си на най-големите кредитори за сектора на бизнес имотите в страната. Само за първото тримесечие американските финансови институции са отпуснали 42% от кредитите за сектора на бизнес имотите в страната, сочат данни на CBRE. Още в началото на годината имаше индикации, че се оформя една година на икономически подем по отношение на бизнес имотите отвъд Атлантика.

Сериозният губещ и през тази година обаче продължи да се нарича Детройт. Кметската управа на града обаче успя да одобри план за оздравяването му. В момента натам са се насочили китайски инвеститори, но основно към жилищния сектор.

Бизнес прогнози за 2015 г.

От глобална гледна точка 2014 г. бе силна година за сектора на бизнес имотите, смятат експертите. Много от пазарите по света имат стабилна основа за развитие през следващата година, обяснява Мария Сикола, която е ръководител на групата за изследвания на американските пазари в Cushman & Wakefield. Разбира се, пазарите, при които има политическа нестабилност или са близки до такива, и тези, при които има застой в икономиката, ще продължават да се възстановяват. Като цяло обаче нещата са в по-добро състояние в сравнение с преди година.

Според Сикола икономическите условия в Европа остават разнопосочни, но като цяло възстановяването на пазарите вече придобива форма. Общото представяне на пазарите е добро по основните индикатори като ръст на наемите, нива на предлагане и търсенето, смята Сикола.

Градовете в САЩ също са под влияние на икономическото разрастване, като не става въпрос само за тези, в които стабилно се развива технологичният или енергийният сектор. Очаква се догодина търсенето на новопостроени или обновени бизнес имоти да бъде в подем, обяснява Сикола. Прогнозите на експерта са в повече от 80% от наблюдаваните пазари да има нов ръст в цените на наемите, като той ще бъде по-силен от инфлацията.

Каква беше 2014 г. според вас? Кои са ключовите събития и какви са очакванията ви за следващата година? Какво ще движи пазарите?

Пишете ни на info@investor.bg c вашите мнения. Най-интересните от тях ще публикуваме в Investor.bg. Очакваме ви!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още