IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика се свива за първи път от 4 години

Причината е преди всичко свиването на потребителските разходи

13:00 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Забавянето се дължи преди всичко на свиването на потребителските разходи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Забавянето се дължи преди всичко на свиването на потребителските разходи. Снимка: Ройтерс

Френската икономика е забавила темпа си на растеж през  второто тримесечие на годината за първи път от началото на 2012-а на фона на свиването на потребителските разходи. 

Това представлява сериозен удар за президента Франсоа Оланд с оглед на перспективата за президентските избори през април идната година, коментира Ройтерс.

Третата и окончателна оценка за периода на Националния статистически институт (INSEE) бе ревизирана към спад до минус 0,1 на сто на тримесечна база, след като преди това INSEE обяви, че растежът е останал вял. Това е първото свиване от второто тримесечие на 2012 г. 

Свиването на втората по големина икономика в еврозоната през второто тримесечие идва след стабилния резултат от 0,7 на сто нарастване за периода януари - март.

На годишна база икономиката отчита ръст в рамките на очакваното - от 1,3 на сто спрямо разширяване от 1,4 на сто тримесечие по-рано.  

Потребителските разходи във Франция са спаднали с 0,1 на сто през второто тримесечие. По-рано през седмицата френският финансов министър Мишел Сапен заяви, че държи на прогнозата си за икономически растеж от 1,5 на сто за тази и идната година, припомня Ройтерс. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още