IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беларус въведе такса от 30% при покупката на чужда валута

Мярката ще повиши привлекателността на спестяването в беларуски рубли, посочи централната банка

21:04 | 19.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беларус въведе такса от 30% при покупката на чужда валута

Беларус не възнамерява да последва пътя на Русия и въведе такса от 30% при закупуването на чуждестранна валута посредством беларуски рубли, пише руският портал "Вести".

"Въз основа на положението в икономиките на съседните страни, и най-вече – в Руската федерация, правителството и Националната банка на Република Беларус приеха редица мерки, насочени към предотвратяване на развитието на негативните тенденции за финансовите пазари на Беларус и повишаване на привлекателността на спестяванията в беларуски рубли", посочи централната банка в изявление.

Регулаторът увеличи до 50% годишните лихви по постоянния достъп и двустранните банкови операции по поддържане на ликвидност. Това от своя страна ще доведе до пропорционално увеличение на лихвените проценти по депозитите в национална валута, заяви още органът.

Предвид увеличеното търсене на чуждестранна валута на вътрешния валутен пазар централната банка реши временно да въведе такса от 30% при закупуване на чуждестранна валута. Фирмите и банките ще плащат такса при покупка на валутния пазар, а гражданите – под формата на комисионна при покупка в банките. Платените средства ще бъдат прехвърлени към държавния бюджет.

"Тези мерки ще повишат привлекателността на спестяването в беларуски рубли и ще подобрят баланса на валутния пазар от гледна точка на увеличаването на търсенето на чуждестранна валута и предотвратяването на спекулативни настроения", изтъкна още регулаторът в изявлението си.

По време на търговията на Wall Street в петък един щатски долар се разменя за 11 393 беларуски рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Guten Morgen, като погледнах тея постнатите линкове на Wikipediа и дори и на тея минималната заплата е по-голяма от при нас wow. Не бяхме ли ние в тоя Европейски съюз от 2007? Ако ше ни с е вдигне минималната заплата ми да вземем да излезнем от тоя ЕС ..... Никва далавера от него .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/f/fc/Rail_passenger_transport%2C_2013_%28%C2%B9%29_%28Passenger-km_per_inhabitant%29_YB15.png http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage ЗАПЛАЩАНЕ СРЕЩУ ПРОИЗВЕДЕНО - http://data.worldbank.org/indicator/SL.GDP.PCAP.EM.KD https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country:BGR&dl=bg&hl=bg&q=%D0%B1%D0%BD%D0%BF#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:POL:RUS:UKR:HUN:CZE:CHE:SWE:FIN:FRA:TUR:PRT:BLR:ALB:IRL:EST:DNK:GRC:ESP:DEU&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Ако банките са давали кредити в рубли, защо не влияят на курса чрез кратки но масивни покупки, ненадейни, с което да усилват рублата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
Престъпление е за икономиката и народа, ако минималната заплата е под 40% от БВП на зает, и валутата не е фиксирана върху поне три основни стоки произвеждани в държавата, и тази валута да бъде обменяна за стоките от фиксинга или валутната им равностойност дори и след 1000 години, което да го пише в конституцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 9 години
биткойн ? ти предлагаш да им стане още по зле :)Беларуская Магура сега ще просперира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
abdul
преди 9 години
И биткойн
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
Sakamano
преди 9 години
Да живее черния пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още