IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес активността в еврозоната се разширява с най-бърз темп от почти 6 години

Според представител на IHS Markit икономиката работи с пълна сила

13:53 | 24.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бизнесът в еврозоната отбелязва края на първото тримесечие, като ускорява активността си с най-бързия темп от почти 6 години, за да успее да задоволи търсенето въпреки острия ръст на цените, съобщава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit се е изкачил до 56,7 пункта през март спрямо 56,0 пункта през февруари, което е най-високата му стойност от април 2011 г. Резултат над 50 пункта сочи към растеж.

Данните са доста над прогнозите в анкета на Ройтерс, като медианната оценка е била за спад до 55,8 пункта.

Резултатът, заедно с подиндекса за измерване на цените, който се е повишил до шестгодишен връх от 53,3 пункта, ще бъде приветстван от Европейската централна банка (ЕЦБ), чиято програма за изкупуване на държавни облигации за 80 млрд. евро месечно с цел ускоряване на инфлацията все още продължава.

„Има широко засилване на икономиката на еврозоната, това е един наистина солиден темп на разширяване. Това е икономика, която работи с пълна сила“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit.

По-рано този месец ЕЦБ обеща да удължи програмата за изкупуване на облигации поне до края на годината, позовавайки се на слаба базисна инфлация и муден растеж в еврозоната. Тя обаче ще намали месечната сума от април.

Инфлацията обаче е била 2,0% през февруари, което е около целта на банката и Уилямсън казва, че PMI индексът сочи за ръст на БВП от около 0,6%, което е над прогнозата от 8 март за 0,5% в анкета сред икономисти на Ройтерс.

„Това, което улавяме, е увеличаване на способността на доставчиците да повишават цените благодарение на силното търсене. Ако това продължи да се засилва, ЕЦБ ще има повод за тревоги“, казва Уилямсън.

Предполагайки, че ускоряването ще продължи и през април, подиндексът на услугите е скочил до 56,2 пункта от 55,6 пункта, което също е близо до шестгодишен връх.

Производителите приключват тримесечието по подобен начин, като PMI индексът отчита повишение до 56,2 пункта от 55,4 пункта през февруари – най-високото ниво от шест години.

Активността във Франция и Германия също се засилва благодарение на новото създаване на работни места и ценовия натиск.

Общият PMI индекс за Германия се е повишил до 57,0 пункта през март от 56,1 през февруари. В сектора на услугите се отчита увеличение от 1,2 процентни пункта до 55,6 пункта, а в промишлеността – от 1,5 процентни пункта до 58,3 пункта.

Във Франция към края на март общият PMI индекс сочи 57,6 пункта спрямо 55,9 пункта през февруари. В сектора на услугите се отчита ниво от 58,5 пункта (56,4 пункта през февруари). В промишлеността обаче се наблюдава лек спад – до 53,7 пункта от 54,0 пункта през втория месец на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още