IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия изненада пазарите с неочаквано силно понижаване на лихвите

Нивото на т. нар. Selic се понижава с 0,75 процентни пункта до 13 на сто, повечето анализатори очакваха понижение с 50 базисни пункта

09:33 | 12.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Инфлацията в Бразилия се успокои. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфлацията в Бразилия се успокои. Снимка: Ройтерс

Бразилската централна банка понижи изненадващо силно лихвените равнища в опит да разхлаби хватката на най-силната рецесия в историята на страната.

В сряда единодушно деветимата члена на Комисията за монетарна политика към централната банка, известна като Copom, решиха да понижат нивото на т. нар. Selic с 0,75 процентни пункта до 13 на сто след две поредни понижения с по 0,25 пункта.

По-бавното от предвижданото възстановяване на шестата по големина икономика в света подкрепя каузата за продължаване на агресивното понижаване на основния лихвен процент в Бразилия. Кризата в Европа и забавянето на световната икономика понижиха и опасенията, че едно поредно понижение би било прекалено, подчертават анализатори.

Преобладаващото мнозинство от анкетирани от Ройтерс пазарни специалисти обаче очакваха намаляване в размер на 50 базисни пункта, като едва няколко са предсказали по-агресивно понижение. Така лихвените нива са близо до двугодишно дъно. 

Изненадващото решение може да помогне на президента Мишел Темер да вдъхне нов живот на икономиката на фона на продължаващото политическо напрежение след отстраняването на президента Дилма Русеф и на фона на мащабното разследване за корупция в собствената му партия.

В своето последващо изявление банката поясни, че е обмисляла понижение с 50 базисни пункта, но е решила да пристъпи към ускоряване на смекчаването на паричната политика, след като широко разпространената дефлация и спирането на възстановяването са изисквали по-агресивни действия.

„Разширяването на цикъла и възможните ревизии на темпа на смекчаване ще продължат да зависят от инфлационните прогнози и очаквания", заяви банката, като обръща вниманиие на доказателствата, че възстановяването може да отнеме по-дълго време и да е по-бавно от очакваното.

В необичайно изявление след решението Темер заяви, че понижението на лихвата показа, че условията за възстановяване са налице и че има пространство за още по-сериозно намаление.

Най-лошата в бразилската история рецесия остави милиони безработни и доведе до фалит на хиляди фирми, повишавайки натиска над гуверньора на централната банка Илан Голдфайн за по-ниски лихви, които са сред най-високите в света в момента. 

Резкият спад на инфлацията, която завърши 2016 г. под целта от 6,5%, след като в началото на годината се измерваше в двуцифрени стойности, проправя пътя на централната банка към продължаващо намалявана на лихвите.

В своето изявление банката понижи прогнозата си за инфлацията през 2017 г. до 4 процента, което е под официалната цел на властите от 4,5% За 2018 г. банката предвижда инфлацията да се забави допълнително до 3,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още