IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският сектор на услугите се е разширил с най-бързия си темп от 10 месеца

Доверието сред компаниите за услуги обаче е спаднало до най-ниското си ниво от юли насам

13:22 | 05.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Секторът на услугите във Великобритания се е ускорил с най-бързия си темп от 10 месеца през ноември, което значи, че икономиката е напът да запази темпа си на разширяване през това тримесечие, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit е нараснал до 55,2 пункта от 54,5 пункта през октомври, което е над медианната прогноза на икономистите за 54 пункта.

Общият индекс, който включва строителството и производството, също е достигнал 10-месечен връх, което означава, че икономическият растеж може да достигне 0,5% през трите месеца до края на декември.

Макар че икономиката се разширява със стабилен темп, доверието сред компаниите за услуги е спаднало до най-ниското си ниво от юли насам. Респондентите свързват по-мрачните настроения с политическата несигурност около британското решение за напускане на Европейския съюз, както и с нарастващия инфлационен натиск. Натискът, който удря и производителите, е в резултат на спада на паунда заради вота за Brexit през юни.

Главният икономист на Английската централна банка Анди Холдейн отбеляза в петък промяната в растежа и спада на инфлацията и заяви, че има неутрална позиция по следващото решение за лихвените проценти, след като централните банкери ги намалиха през август.

Холдейн, който предпочита по-облекчена парична политика, каза още, че има основания да не се прибързва с повишаването на лихвените проценти.

„Шансовете Английската централна банка да увеличи стимулите ще продължат да стават все по-малки“, каза главният икономист на Markit Крис Уилямсън. „Всяко затягане на политиката все още изглежда твърде далечно предвид несигурността пред британската икономика“.

Индексът на Markit за строителството е нараснал до 8-месечен връх от 52,8 пункта през ноември, а индексът на производството е спаднал до 4-месечно дъно от 53,4 пункта, съобщи Markit през миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още