IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на германския бизнес продължава да отстъпва през септември

Индексът ZEW потъна до най-ниското си равнище от декември 2012 г. насам

13:02 | 16.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доверието на германския бизнес продължава да отстъпва през септември

Германските анализатори и инвеститори са запазили негативното си настроение през септември, показват последните данни на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, цитирани от WBP Online.

Положителните нагласи на бизнеса отстъпиха за девети пореден месец на фона на очакваната ответна реакция от страна на Русия в ​​отговор на най-новия кръг от санкции, наложени от Европейския съюз (ЕС) на 12-ти септември.

Изготвеният от ZEW измерител, базиран на очакванията за предстоящите шест месеца на около 350 респонденти от най-голямата европейска икономика, спадна до 6,9 пункта през септември в сравнение с 8,6 пункта през август. Пазарният консенсус бе заложил на резултат от 5 пункта.

Постигнатото равнище се оказа най-ниското от декември 2012 г. насам, когато индексът също отчете 6,9 пункта.

Показателят за текущите условия пък потъна до 25,4 пункта от 44,3 през август според проучването от на базирания в Манхайм мозъчен тръст. Анализаторите прогнозираха равнище от 40 пункта за септември.

"Доверието на бизнеса продължава да отслабва, провокирано отчасти от страховете за украинската криза и опасенията за покачване на политическата нестабилност на други места в еврозоната, най-вече във Франция", изтъкнаха анализаторите от Capital Economics преди представянето на данните.

Въпреки всичко германските лидери продължават да са твърдо против омекотяване на строгите правила на икономическата политика на ЕС. Германският министър на финансите Волфганг Шойбле посочи в реч през миналата седмица, че е погрешно да се смята, че разхлабването на бюджетните правила в рамките на Съюза ще спомогне за стимулирането на икономическия растеж и повишаването на работните места в региона.

"Призивите в Европа да се използват все повече и повече обществени пари чрез приемането на по-високи и по-високи дефицити и дългове са заблуда", заяви Шойбле пред долната камара на парламента при обсъжданията на федералния бюджет за следващата година.

"През последните няколко години ние доказахме отново и отново, че стабилната фискална политика е най-добрата политика за растеж и работни места. Всеки трябва да се придържа към правилата, които съставихме заедно", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още