IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основната лихва до 0,15%, еврото удари 4-месечно дъно

Кредиторът прибегна и до отрицателна лихва по овърнайт депозитите

14:58 | 05.06.14 г.
ЕЦБ понижи основната лихва до 0,15%, еврото удари 4-месечно дъно

Европейската централна банка (ЕЦБ) най-после се реши да извърши корекции на монетарната си политика в опит да стимулира икономическата активност в региона.

Базираният във Франкфурт кредитор понижи основния си лихвен процент по рефинансиране до 0,15 на сто спрямо досегашните 0,25%. Въпреки това банката отново остана особено консервативна с оглед на очакванията на повечето експерти ставката да бъде понижена до 0,1 на сто или дори до 0%.

Институцията смъкна и още една от ключовите си ставки – тази по овърнайт депозитите, в пряк опит да стимулира кредитната активност в еврозоната. Досегашните 0% бяха заменени от отрицателна лихва в размер на -0,1 на сто, каквито бяха и прогнозите на повечето анализатори.

Решението на ЕЦБ дойде на фона на множеството спекулации в последните дни. Непосредствено преди представянето на решението еврото се кръжеше в близост до 4-месечното дъно спрямо долара. Инвеститорите твърдо избягваха търговията и заеха изчаквателна позицията, за да разберат какви мерки ще предприеме базираната във Франкфурт институция.

След новината за предприетите стъпки от страна на ЕЦБ единната европейска валута отстъпи до невижданото от 6 февруари равнище от 1,3569 долара за брой.

Представените по-рано през седмицата данни показаха, че инфлацията в еврозоната е останала в "опасната зона" под 1 на сто. Индексът на потребителските цени през май е нарасна с 0,5% на годишна база. 

През април измерителят се ускори с 0,7% след покачването от 0,5 на сто за март. Анализаторите очакваха показателят да отчете малко по-силен ръст от 0,6% през миналия месец.

Последните данни за инфлацията на Евростат отново останаха под целевото ниво на Европейската централна банка (ЕЦБ), която желае да постигне равнище от 2 на сто. Това за пореден път засили опасенията от стагнация и дефлация във валутния блок. Измерителят остава под целевото равнище от март 2013 г. и под 1% от ноември 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още