IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото е напът да отбележи най-добрата си година от десетилетие насам

Общата валута удари шестмесечен връх спрямо долара тази седмица

13:31 | 25.05.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Очакваше се това да бъде една година на риск, която може да доведе дори до разпадане на еврото. Оказва се обаче, че това е най-добрата година за общата валута от десетилетие насам, коментира Bloomberg.

Еврото удари шестмесечен връх спрямо долара тази седмица и е напът да стане най-добре представящата се валута от страните в Г10 за първата половина на година. Загубата на антиевропейски кандидати на изборите в Холандия и Франция, по-добрите от очакванията икономически данни и увеличаването на притока на средства към фондовите пазари в еврозоната правят инвеститорите по-уверени за перспективите.

„Налице е положителна динамика при потоците, като все повече хедж фендове се включват в търговията с евро“, казва Атанасиос Вамвакидис, ръководител на валутната стратегия към Г10 в Bank of America Merrill Lynch, която поддържа дълга позиция към общата валута спрямо йената.

Чуждестранните инвеститори са купили 7 млрд. долара от борсово търгуваните фондове в еврозоната, без хеджиране върху валутата, от март насам спрямо хеджирани само 0,9 млрд. долара, посочва Morgan Stanley. “Търговията на седмицата“ на американската банка е да се купува евро спрямо йена.

Еврото е поскъпнало с над 6% спрямо щатския долар тази година, като е напът да отбележи най-големия си годишен ръст от 2007 г. Към момента то се търгува за около 1,1230 долара. Банки, сред които Credit Agricole, UniCredit и ING, наскоро повишиха прогнозите си за валутата, като ING смята, че стойността ѝ ще достигне 1,20 долара до средата на 2018 г.

Повишаването се случва, след като еврото се срина с общо 23% през последните три години, което накара германският канцлер Ангела Меркел да заяви този месец, че валутата е „твърде слаба“ заради политиката на Европейската централна банка.

Еврото е по-подценено спрямо останалите валути от Г10 по отношения на паритета на покупателна способност, сочат данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

След дългата борба на региона да излезе от финансовата криза, икономическите данни се подобряват, като последните данни за производството и продажбите на дребно в еврозоната задминаха прогнозите на анализаторите. Инфлацията също се ускорява, макар че има различие в позициите на представителите на ЕЦБ по това кога да се започне премахването на паричните стимули. Победата на центриста Еманюел Макрон на изборите за президент във Франция срещу евроспектично настроената Марин льо Пен този месец, както и напредъкът по разговорите около дълговете на Гърция, допълнително засилват апетита към регионалните активи.

„Вече започваме да виждаме еврото да се движи в съответствие с положителните изненади от икономическите данни“, казват стратези от Morgan Stanley в коментар към клиентите си. „По-силният растеж означава по-силно евро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ivan.r
преди 6 години
Хайде без паритет само, от 2 години отлагам потребление на техника заради подценената валута, крайно време е да се върне над 1.2 и да пазаруваме като бели хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
SirDonald
преди 6 години
Инвестор вместо да се хабиш с преводи на чужди статии, направо копирай линковете. Редно е да се цитират източниците.https://***.bloomberg.com/news/articles/2017-05-25/-too-weak-euro-turns-top-performer-on-equity-flows-fund-buying
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
nobel
преди 6 години
В този сайт поне от 2 години и половина се коментира как щяло да има паритет между еврото и долара и до какво неземно щастие и огромни благини щяло да доведе това за всички нас. И това по едно време беше аха, аха да се случи, но пак се разминахме. Не с благините разбира се. Само с паритета. Който дори и да се случи, или когато се случи няма да предизвика нищо съществено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Tyrista
преди 6 години
USD/EUR1.07 short term
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още