IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската индустрия отчита най-големия спад в поръчките от 2009 г. насам

Министерството на икономиката посочва, че слабите резултати от януари донякъде се дължат и на високата база за сравнение от края на 2016 г.

10:17 | 07.03.17 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският индустриален сектор отчита по-рязък от очакваното спад във фабричните поръчки през януари, съобщава Financial Times. Понижението възлиза на 7,4% на месечна база, което е най-незадоволителното представяне от 2009 г. Очакванията бяха за спад от 2,5 на сто, след като през декември беше записан ръст от 5,2%.

Слабото начало на 2017 г. идва, след като германската индустрия изпрати 2016 г. със силен финал.

Министерството на икономиката посочва, че слабите резултати от януари донякъде се дължат и на високата база за сравнение от края на 2016 г. FT посочва, че традиционно има висока волатилност по този показател на месечна база.

По думите на Карстен Бжески, икономист в ING, волатилността в изменението на месечна база от лятото насам е почти безпрецедентна. „Днешните разочароващи данни напомнят, че германската индустрия изпитва повече затруднения да се върне към развитието си на пълна скорост, отколкото проучванията на нагласите подсказваха“, посочва Бжески.

В основата на спада стои слабото вътрешно търсене: поръчките от Германия се понижават с 10,5%, а тези от чужбина записват спад в размер на 4,9%. Поръчките на капиталовите стоки отчитат понижение от 11%.

На годишна база фабричните поръчки в Германия записват ръст от над 4 на сто.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Да внимават в картинката от правителството и политиците тогава защото това ще се отрази като спад на износа ни към ЕС през следващите 7-8 месеца и по-нататък. Който и да управлява не трябва да си позволява социални волности и безумия в подобен момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Да не говорим, че "целевата" за тази програма инфлация наскоро беше успешно достигната, което мнозина оцениха като много добра новина за икономиката. Обаче нещата съвсем очевидно не се получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
как ще работи, като налива ликвидност в банките и те я държат заради повишените изисквания за капиталови буфери?Тия трилиони пари щяха да предизвикат осезаема инфлация и обезценки ако бяха влезли в реалната икономика, а не по балансите на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
За пръв път като причина за слабите резултати се посочва "високата база за сравнение". Този път не е нито президентството на Доналд Тръмп, нито нарастващата популярност на "популистите" в Европа. А интересно какво ли е било влиянието по случая на програмата за изкупуване на облигации от страна на ЕЦБ? Нали точно тя трябваше да "налее ресурс" и да предизвика растеж на икономиката! Поправете ме ако греша, но на мен ми изглежда, че тази програма не работи добре. Или по-скоро не работи въобще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Ми нема кой да купува...сичкото комшулук е ушито у кредити до гушата,,,е сега да влезнем и ние у еврозоната па да си поотдъхне немското производство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още