IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се забавя повече от очакваното през май

Докато разходите за храна се повишават рязко, инфлацията в сектор енергетика се забавя

14:41 | 30.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската потребителска инфлация вероятно ще се забави повече от очакваното през май, понижавайки се под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2%, показват държавните статистически данни, цитирани от Ройтерс.

Германските данни следват испанските ценови стойности, които показват, че инфлацията в четвъртата по големина икономика на еврозоната също е намаляла през май. Испанските потребителски цени нараснаха с 2,0% на годишна база, което е най-ниският им темп от декември насам, показаха предварителните данни на Националния статистически институт.

В най-гъсто населената провинция в Германия - Северен Рейн-Вестфалия- годишната инфлация се забави до 1,6% от 2,1% през април. Тя също се понижи до 1,6% в Саксония. В Бавария и Бранденбург спадна до 1,4%, докато в Баден-Вюртемберг се забави до 1,5%. 

Докато разходите за храна се повишават рязко, инфлацията в сектор енергетика се забавя заради спада в цените на петрола, показват данните. Цените за почивки също се повишиха рязко, тъй като по-специфични фактори като Великденските празници през април не влияят през май.

Държавните данни не са хармонизирани за сравняване с други държави от еврозоната, посочва Ройтерс.

Изследване на агенцията, проведено преди пускането на регионалните данни в Германия, показва, че общата инфлация на потребителските цени се забавя до 1,6% през май от 2,0% през април.

Анализаторът на Capital Economics Джесика Хиндс заяви, че държавните данни показват, че инфлацията в Германия се е забавила малко повече от очакваното през май до около 1,5%.

„И тъй като базисната инфлация е много по-ниска другаде в еврозоната, ние се съмняваме, че повишаването на лихвите от страна на ЕЦБ ще се случи преди 2019 г.“, коментира тя.

Инфлацията за цялата еврозона се очаква да се забави до 1,5% през май спрямо 1,9% през април, смятат анкетирани от Ройтерс анализатори. Предвид добрия икономически растеж в еврозоната като цяло, най-силния отпреди кризата в блока преди десетилетие, натискът върху ЕЦБ да прекрати политиката си на агресивни покупки на облигации и нулеви лихвени проценти се засилва. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още