IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония запазва курса на монетарната политика

Централната банка ще продължи да разширява паричната база с 80 трлн. йени на година въпреки ниската инфлация

09:16 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Япония запазва курса на монетарната политика

Японската централна банка (ЯЦБ) реши да запази обема на програмата си за количествено облекчаване, запазвайки очакванията си за развитието на третата по големина икономика в света.

Институцията заяви, че ще продължи да разширява паричната база с приблизително 80 трлн. йени годишно, въпреки че инфлацията продължава да е далеч под целевото равнище от 2%, предава WBP Online.

"Поглеждайки към потребителските цени, промяната в индекса на годишна база, с изключение на преките последици от силното повишение на данъка върху потреблението, е от порядъка на 0-0,5%", съобщи банката във вторник. "Очакванията за инфлацията са се увеличили като цяло в малко по-дългосрочна перспектива."

Измерена на годишна база, потребителската инфлация в Япония се забави до 2,2% през януари от 2,5% в предходния месец. Изключвайки обаче ефектите от покачения данък върху продажбите през април миналата година, инфлацията според оценки на експерти вероятно е около нулата или дори отрицателна.

Инфлационният натиск в Япония, както и в много други икономики по света, се облекчи в последната година на фона на резкия спад в световните цени на енергийните стоки, най-вече на петрола. Въздействието на по-ниски цени на горивата в действителност е полезно за повечето икономики в краткосрочен план поради разширяването на консумацията. Много централни банкери и политици обаче се опасяват, че по-ниските инфлационни очаквания ще се "вградят" в потребителските нагласи, причинявайки по този начин дългосрочна дефлация.

Скорошно проучване на потребителското доверие в Япония показа очаквания, че цените леко са отстъпили през февруари. Все по-малко експерти прогнозират покачване на цените през следващата година, а повечето от тях очакват запазване на текущите нива.

ЯЦБ следи внимателно и растежа на заплатите в страната. Централните банкери считат, че един по-значителен ръст на доходите ще помогне за увеличаване на разходите, а оттам и за покачване на инфлационния натиск и приближаването му до целевите нива.



Още видео материали вижте на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още