IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена поскъпна и спрямо еврото

Златото продължи спада си от вчерашния ден

11:37 | 29.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Както очакваха около 80% от анализаторите, Японската централна банка (ЯЦБ) прокара някаква форма на количествени улеснения на срещата си тази нощ на фона на все по-големите залози, заемани от страна на председателя на банката Харухико Курода и неговия борд. В изявлението на финансовия регулатор от ранните часове на днешния ден бе съобщено още, че банката ще запази депозитната лихва отрицателна на сегашното си ниво от -0,1%, а един долар се търгуваше за 102.74 йени. Решението напълно съвпада с прогнозите на икономистите. Запазването на отрицателния лихвен процент е било подкрепено от седем души на заседанието на институцията, а против са гласували само двама. За първи път Япония въведе отрицателен лихвен процент през януари тази година.

Йената записа сериозен спад и срещу европейската валута, като двойката достигна до ниво от 114.23, веднага след като говорител на японското правителство съобщи рано тази сутрин, че министър-председателят Шиндзо Абе ще извърши промени в кабинета на 3 август, за да ускори своите икономически политики. Следващият вторник правителството ще одобри нов, допълнителен пакет от икономически стимули, ден преди промените в кабинета, уточни говорителят. Той допълни, че японският пазар на труда се подобрява и правителството ще направи всичко възможно, за да насърчи инфлацията и да съживи икономиката.

Златото продължи спада си от вчерашния ден след минималното увеличение на подадените молби за помощи при безработица в САЩ и решението на ЯЦБ, като се търгува на ниво около 1 334.28 долара за тройунция. Петролът, от своя страна, достигна 3-месечно дъно след данните за увеличение на петролните запаси в САЩ.

Европейските борси приключиха за пореден ден тази седмица на разнопосочна територия, като корпоративните отчети нанесоха щети на някои от индексите. Германският DAX30 се покачи до 10 340.51 пункта в края на търговията вчера и на фона на лекото повишение на инфлацията в страната с 0.4% на годишна база през юли. Лошите корпоративни отчети в четвъртък донесоха спад на лондонският FTSE100 с 0.4% до 6 737.50 пункта. Щатските индекси също приключиха вчерашния ден в различни посоки на фона на ниските цени на петрола и увеличението на подадените молби за помощи при безработица в САЩ до 266 000. Индустриалният Dow Jones записа спад от 0.1% до 18 457.00 пункта, докато широкият S&P500 се повиши до 2 168.12 пункта.

До края на днешния ден, освен вече излезлия доклад на ЯЦБ се очакват и данните за брутния вътрешен продукт на Канада и САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След навлизането в зоната на съпротива и неуспешен опит за преодоляването ѝ, двойката поевтинява според очакванията ни. Доларът остава стабилен, въпреки неутралното изявление на Фед. Целта на късата позиция при EUR/USD, отворена около 1.11169, не бива да е особено отдалечен от настоящата пазарна цена. Отварянето на лондонската сесия може да подкрепи двойката отново във възходяща посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още