IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската индустрия поднесе приятна изненада

Въпреки слабия износ и земетресенията през април има ръст от 0,3 на сто на месечна база

10:40 | 31.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки слабия износ и редица земетресения през април японската индустрия отчита изненадващ ръст. Индустриалното производство се увеличава за втори пореден месец спрямо предния - сега с 0,3 на сто, а преди месец - с 3,8%, както става ясно от данни на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността в Токио (METI), извлечени от проучването за производството, обхващащо 530 вида стоки. Консенсусната прогноза на анкетираните от Ройтерс анализатори бе за свиване от 1,5 на сто.  



Надеждите за икономическо възстановяване на третата по големина икономика в света се подкрепят и от анкетата сред интервюираните от министерството дружества. Те очакват разширяване на производството през следващите месеци. За май се очаква ръст от 2,2 на сто, а за юни – ново нарастване от 0,3 на сто.

Добрите данни от индустрията са факт въпреки големия брой земетресения, които прекъснаха производството в редица заводи за автомобили и електроника в южната част на страната през април.

И Японската централна банка смята, че икономиката на страната започва да се възстановява след паузата в началото на годината.

Въпреки това някои анализатори предупреждават да не се стига до голяма еуфория. „Можем да почувстваме облекчение, но глобалното икономическо състояние не се е подобрило особено“, пояснява икономистът Хиденобу Токуда от анализаторския институт Mizuho. „Има положителни тенденции на глобалния пазар, но развиващите се пазари забавят темпото, а в САЩ продължава да има слабост“. 

През първите три месеца на годината японската икономика избегна рецесията, а икономисти очакват в най-добрия случай слабо възстановяване през текущото тримесечие. БВП нарасна с 1,7% на годишна база през първите три месеца. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от WSJ, беше за ръст от 0,3 на сто. В сравнение с предходния период японската икономика расте с 0,4 на сто, а прогнозите бяха за повишение от 0,1%.

Резултатите за икономическия растеж идват след месеци наред слаби данни, включително и свиване на БВП през две от предишните три тримесечия. Това увеличи очакванията, че премиерът Шиндзо Абе ще въведе още фискални стимули и че ще отложи вдигането на ДДС, планирано за април 2017 г.  Силните данни обаче могат да усложнят тези решения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още