IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японският финансов министър няма да участва в дебатите за отрицателните лихви

ЯЦБ трябва сама да реши дали едно допълнително облекчаване по отношение на лихвените нива ще е в интерес за икономиката, смята Таро Асо

09:33 | 20.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският финансов министър Таро Асо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Японският финансов министър Таро Асо. Снимка: Ройтерс

Японският финансов министър Таро Асо отказа да се включи в парично-политическите дискусии за задълбочаване на ниските лихвени проценти.

Японската централна банка (ЯЦБ) трябва сама да реши дали едно допълнително облекчаване по отношение на лихвените нива ще е в интерес за икономиката, отговори Асо на журналистически въпрос какви положителни въздействия би имало по-нататъшното намаляване на лихвените проценти, предава Dow Jones Newswires.

ЯЦБ наложи „наказателна лихва“ от -0,10% за някои депозити в централната банка по-през рано тази година и с това облекчи допълнително паричната политика на страната.

С наказателните лихвени проценти централната банка иска да гарантира, че финансовите институции ще предоставят повече кредити и така ще задвижат икономиката. В допълнение това би следвало да насърчи инфлацията. Банките в страната от своя страна силно критикуват отрицателните лихвени проценти, защото този процес свива печалбите им все повече и повече.

Програмата за изкупуване на облигации и рискови активи, стартирана през 2013 г., предполага увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трилиона йени (777 млрд. долара) годишно. Мнозина централни банкери в Токио обаче се съмняват доколко увеличаването на паричната база е увеличило и очакванията за инфлацията.

В сряда ще бъде поредното заседание на банкерите от централната банка. Тя е под все по-голям натиск да увеличи стимулите. През миналата седмица агенция Ройтерс съобщи, позовавайки се на свои източници, че регулаторът в Токио ще превърне отрицателните лихвени проценти в център на своята парична политика. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още