IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското правителство запазва умерено оптимистичната си прогноза за икономиката

В месечния си икономически доклад за август властите включват леко подобрена прогноза за публичните инвестиции спрямо миналия месец

11:36 | 28.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японското правителство запазва умерено оптимистичната си прогноза за икономиката, съобщи Ройтерс. Властите в Токио смятат, че ускореното потребление и капиталовите разходи подкрепят стабилното икономическо възстановяване.

В месечния си икономически доклад за август правителството включва леко подобрена прогноза за публичните инвестиции спрямо месец по-рано. Това отразява увеличения брой обществени поръчки и проекти, финансирани от допълнителния бюджет от миналата година.

„Японската икономика продължава тенденцията за умерено възстановяване“ пише в доклада на правителеството. То вече трети пореден месец поддържа тази оценка за икономиката. „Публичните инвестиции се движат стабилно“, пише още в текста.

Властите не променят оценката си, че капиталовите разходи и износът ускоряват ръста си, както и че потреблението се засилва умерено.

През второто тримесечие японската икономика нараства с най-бърз темп от над две години – 4% годишен темп, като разходите и на домакинствата, и на компаниите се ускоряват, сигнализирайки за дългоочаквания отскок във вътрешното търсене.

Наблюдатели очакват икономиката да продължи да расте със здрав темп през следващите тримесечия и това дава надежда на централната банка, че по-затегнатия пазар на труда в крайна сметка ще доведе до по-високи заплати и потребление.

Някои депутати от управляващата партия призоваха за съставянето на още един допълнителен бюджет, за да се увеличат фискалните разходи. За сега обаче властите казват, че това няма как да стане, тъй като ускоряващото се възстановяване не може да оправдае допълнителен бюджет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още