IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическите нагласи в еврозоната се влошават през август

Отделно проучване на Еврокомисията показва, че и бизнес климатът се влошава

13:10 | 30.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната се понижава през август повече от очакванията в знак, че последиците от вота за Brexit вече достигат до компаниите и домакинствата, съобщава Bloomberg.

Индексът за икономическите нагласи на Европейската комисия (ESI) се понижава от 104,5 пункта до 103,5 пункта. Средната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за спад до 104,1 пункта. През юли показателят записа неочакван ръст.

Данните подкрепят аргумента за повече стимули в еврозоната, които да поддържат възстановяването и да съживят инфлацията. Международният валутен фонд вече понижи прогнозите си за икономическия ръст във валутния съюз заради решението на мнозинството британци страната им да напусне Европейския съюз. Следващата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) ще публикува своите прогнози.

В индустрията нагласите се понижават от -2,6 пункта до -4,4 пункта, което е най-ниското равнище от година и половина насам. Доверието се понижава и при услугите, търговията на дребно и сред потребителите. Същевременно нагласите в сектора на строителството растат до 8-годишен връх.

Очакванията за инфлацията в еврозоната са за ускорение от 0,2% през юли до 0,3% през август, което обаче остава далеч под целта от 2%. Предварителните данни на Евростат ще бъдат публикувани в сряда, заедно с данните за безработицата през юли.

Отделно проучване на Еврокомисията показва, че и бизнес климатът се влошава, като индикаторът (BCI) се понижава с 0,36 пункта до 0,02 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още