IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната се повишава за първи път от пет месеца

Най-голямо подобрение на доверието има в търговията на дребно, услугите и строителството, констатира ЕК

15:24 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономическото доверие в еврозоната се повишава за първи път от пет месеца

Икономическото доверие в еврозоната се е повишило през октомври след четири месеца на стагнация и спад, сочат оповестените днес данни.

Доверието е нараснало въпреки поредицата от показатели, сочещи, че възстановяването на икономиката на еврозоната е крехко, растежът се оказва труднопостижим, безработицата упорито поддържа високо равнище, а инфлацията остава прекалено ниска, предава DPA.

Индексът на икономическото доверие (ESI) за еврозоната е нараснал с 0,8 пункта до 100,7 през изминалия месец, съобщи Европейската комисия. Анализаторите очакваха икономическото доверие да спадне с 0,2 пункта през октомври.

Стабилизирането на доверието в еврозоната е резултат от подобряването на доверието във всички бизнес сектори, отбелязва комисията, като допълва, че най-голямо повишение има в сектора на търговията на дребно, услугите и строителството.

Индексът се връща над неговото осреднено дългосрочно ниво от 100 пункта, което е сигнал за подновено подобрение на икономическо възстановяване от продължителната рецесия в региона.

Сред най-големите икономики в еврозоната спад е отчетен в Испания, но има повишение на доверието в Германия, Франция, Италия и Холандия, според ЕК.

В 28-те страни-членки на ЕС индексът се е повишил с 0,5 пункта до 104, допълва комисията.

Индексът на бизнес климата в еврозоната - друг показател, проследяван от ЕК, е останал без промяна на равнище от 0,05 пункта, след като през септември спадна до най-ниското ниво от октомври 2013-а година от 0,02 пункта (низходяща ревизия от 0,07 пункта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още