IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран сменя валутата си

Риалът се заменя с туман и се извършва деноминация

14:13 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Техеран. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Техеран. Снимка: Архив Ройтерс

Правителството на Иран одобри прехода от сегашната парична единица риал към нова – туман. Това съобщи ТАСС, като се позова на агенция IRNA и правителствения секретар Мохсен Хаджи Мирзаеи.

Целта е да бъдат опростени разплащанията. Един туман ще е равен на 10 риала и така в цените ще бъде съкратена по една нула, пояснява той.

Въпросът за прехода е изучаван от икономическа комисия на правителството през последните шест месеца. Проектът за реформа е представен на иранската централна банка през ноември 2016 година.

Туманът е парична единица, която е била в обращение в Персия (старото име на Иран) до 1932 година, когато е заменена с риала. Сега се случва обратното.

До днес той се счита за неофициална парична единица в Иран. На купюрите на Централната банка и цените в магазините фигурира риалът, но иранците в ежедневната реч почти винаги използват думата туман.

Инфлацията през последните години силно обезцени риала. В момента един щатски долар се обменя за 39 хил. риала, а след промяната един долар ще струва 3900 тумана.

Реално с промяната Иран извършва деноминация с един знак  въпреки по-ранните предложения тя да обхване три или четири нули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още